lørdag 15. september 2007

Det haustar. / Autumn.

Det veks ein del kastanjetre på tunet hos oss. Kastanjetre er staselege tre. Dei er store som hus og breier krunene utover. I månadskifte mai-juni blømer dei, eit slør av rosa-kvite blomar. Humlene surrar på jakt etter nektar. Sit ein under eit kastanjetre ein dag først i juni kjenner ein i heile seg at det går mot sommar. Her er ei grein som veks heilt ned til bakken, vakkert saman med bregner og gauksyre. Det haustar. Sola sender ettermiddagstråler gjennom bladverket. Lauvet skiftar farge frå grønt til brunt. Kastanjene er store og fell snart på bakken. Etterkvart fell fleire og fleire kastanjer ned. Nokre få av dei vil finne grobotn til å spire i.
På dei følgjande bileta veks sopp rundt ein trestubbe. Her stod ein gong eit stort pæretre med "verdas beste" pærer. Det var nærare hundre år då det slutta å bere frukt, ja det slutta å bere lauv og. Til sist fall det for saga. Soppen viser tydeleg kor dei store røtene går. Naturen er så viseleg laga at ingenting går til spille, det er eitkvart som lever av alt. Eg synest det er fasinerande korleis alt heng saman. Her som desse soppane veks stod eit anna tre.
Eg har ein ny hekk av kristorn. Der er det berre hanplanter så det blir ingen bær. Greit der det er barn sidan bæra er giftige. Eg har og eit kristorntre, det er i motsetning til dei fleste kristorn sambu. Det vil seie at det veks både ho og hanblomar på same tre. Det er masse bær på dette. Det er svært populært hos fuglane når det lir mot jul. Kristorn med grønne og raude bær. Skinande blanke blad, bæra er ikkje heilt modne ennå. Dette biletet har eg tatt på ein av turane mine. Dette er ekte "julekristorn" med vakre taggete blad. ~Det er trøyst i gamle tre, særleg om hausten, når lauvet fell i c-moll.~
Jan E. Hansen

6 kommentarer:

ChatrinesLiving sa...

Så flott med både kastanjer og kristhorn:) Julekristhornet var flott, vokser de i din hage også? Jeg skulle nok ønsket meg begge disse sortene i min hage, men jeg vet ikke om de vokser så langt her nord. Jeg må nok sette meg inn i hage, til neste år skal jo alt beplantes. Med busker og blomster, det skal bli både spennende og gøy. I dag har jeg bare ett eneste tre i hagen, det er en flott nesten trolsk henge bjørk. De er ikke så vanlige her nord. En gammel mann som er nabo her kom en dag ned å sa at hva jeg enn gjorde måtte jeg aldri sage ned bjørka, siden den er så vakker. Det skal jeg nu ikke gjøre:) Og engang skal jeg ta bilde av den. Ellers er det bare jord hauger og ugress i resten av hagen, etter graving til huset. Soppen er jeg ikke så glad i da..ute i skogen er det jo greit da:)
Da må du ha en kjempefin lørdagskveld!
Klem:)

ChatrinesLiving sa...

Jeg bor jo helt oppe i tromsø... nei det er nok ikke plassen for slike trær...jeg får heller nyte dine:)

Anonym sa...

Alltid så fine bilde og gode ord å finne på bloggen din. God søndag!

FO - 2 sa...

En virkelig flott bildeserie! :)
Kastanjetrær er flotte og majestetiske.
Blomstrene er nydelige. Som små orkidèer.
Vi har ett i hagen også.
Det er "bare" 20 år gammelt.
I min manns barndomshage står "mora" til vårt tre.
Det er enda større og flottere.
Jeg plukker kastanjenøtter hver høst. Som jeg bruker i dekorasjoner bl.a.
Vi har Kristorn også. Den bruker jeg i advents og juledekorasjoner hvert år.
"Når lauvet fell i C-moll".... Vakkert!!! :)
Ønsker deg en finfin søndag.
Klem.

minerva.jor sa...

En nydelig bildeserie!
Jeg elsker store trær, dessverre har jeg ikke fått til kastanjetre her,jeg besøker steder der det er store gamle trær.
Naturen er fantastisk med sin inntelligens.
fin informasjon om Kristorn!
ha en fin søndagskveld:)

Lin sa...

Så utrolig flott med kristhornhekk. Vi lurer på det samme selv og lurer på å komme i kontakt med deg for å få noen erfaringer! Om du har anledning treffes jeg på lin@paal.org :)

Håper å høre fra deg!

Mvh Lin