tirsdag 3. juni 2008

A pearl in the ocean. / Ei perle i havet.

On May 25th I was on a voyage to Røvær a little island west of Haugesund. Here are som photos from a beautiful pearl in the ocean. 100 people lives on Røvær./ Søndag 25. mai var eg og mannen min på tur til Røvær, eit lite øysamfunn med rundt 100 innbyggjerar vest av Haugesund. Turen ut tok 25 min med Røværfjord. Me reiste saman med andre mjølkebønder frå Tysvær og Bokn, 70 stk med smått og stort. Det var produsentlaget i Tine som arrangerte turen. Vergudane var på vår side. Havet var som ein spegel, til tross for ope hav i fleire retningar. Innseglinga går gjennom eit smalt sund, her er det ikkje mange cm klaring på kvar side av båten. Me hadde omvisning med guide. Omvisninga inkluderte eit besøk på museet, Hiltahuset. Hiltahuset er bygd tidleg på 1800-talet og er Røvær sitt eldste hus. Eit av romma i huset innheld utstilling om røværulukka i 1899. Fredag 13. oktober hadde eit gravfølgje følgd fiskerkona Serina Larsdotter til grava på Udland i Haugesund, Røvær har ikkje eigen kyrkjegard. Då dei skulle segle tilbake til Røvær blæs det og sjøen gjekk grov. Dei la likevel ut på reisa (ein blei igjen på fastlandet og berga livet). Vinden auka på til storm med orkan i kasta, båten kantra og 30 menneske omkom (alle dei omkomne blei funne og ligg gravlagde på Udland kyrkjegard). Etter ulukka sat det att 12 enker og 36 farlause barn. Det blei sett i gong innsamlingsaksjon på fastlandet for å hjelpe dei som var råka. Ein kopi av båten som forliste heng i bedehuskapellet på øya. 13 oktober 1899 fekk 130 fiskerar langs kysten ei våt grav.
Det er ei oppleving å rusle rundt i Hiltahuset, det er som å trø inn i ei anna tid.
Me gjekk opp på Bråvarden. Bråvarden ligg berre 43 m over havet, men har likevel eit fantastisk utsyn.
Himmel og hav så langt ein ser. Klikk på dette bilete (under) så ser du Bokn. Ein kan forstå kvifor Bokn blei brukt som seglmerke av dei som ferdast langs kysten før i tida. Det er eit mjølkebruk igjen på Røvær. Her har kyrne det fritt og godt.
Vakre hus og hagar. Rutebåten på veg inn. Etter at me hadde hatt komlemiddag på Kulturhotellet var det tid for å reise heim. Mange skulle heim og mjølke. Ein tam måke ønska oss god reise.

17 kommentarer:

Michele sa...

Such beautiful photos!! Amazing.... WOW...!!!

Berit T sa...

Ja det er ei perle uti havet, var der for fire år siden, reiste med egen båt, og da var været som det du viste. Komlene var også gode husker jeg.
Her går det i maling av hytta, og bilder. Alt på en gang.
Så er kommet til maling av lister og glaser, rekkverk, og slikt tar tid, så får ta litt etter litt, må nyte været også, vet du.
Ha en fin kveld.
Klem

Anonym sa...

Virkelig en perle du viser frem og ingen steder er så vakkert som ved havet - om det er nord eller sør :o) (Hilsen Lofotjenta!)

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Herlige bilder, dit skulle jeg også gjerne vært :-)

Hulda sa...

Så flott tur dere har hatt. Nydelig med de hvite små husene også. :)

GAWO sa...

Så utrolig spennende å lese dette Marie. Kanskje du har oppdaget at jeg har vært en tur nedover og sett etter deg? Etter å ha lest denne posten her får jeg lyst til å ta en tur snarest igjen. Jeg har aldri hørt om denne vakre perlen i havet som du beskriver.
Og bildene du har tatt er så fulle av detaljer så nå må jeg forte meg tilbake til posten din og kikke litt til. :-)

Kay sa...

This is such a beautiful place. How amazing that only a hundred people live there.

chrome3d sa...

extremely beautiful place and weather too. So many photos, like I´ve been there myself.

Fivrel sa...

Så fantastisk flott ein stad! Fine bilete du har teke, og moro å lese. Eg, innlandsjente, er ikkje så godt kjent langs kysten vår - men fascinasjonen er desto større! Så dette var lærerikt og artig. Det er så vakkert der kor himmelen er så vid, men også skummelt, jfr. 13.dags-ulukka. Forferdeleg. Dei levde under harde kår før i tida.
Og kyrne der ute såg ut til å ha det som plomma i egget - det er slik kyr skal ha det, gå ute i sol og frisk vind og ete gras.
God sumarveke til dykk!

FO - 2 sa...

En veldig fin tur, og vi fikk være med deg via dine flotte bilder. Takk! :)
Kystlandskap og kultur på sitt beste.
Jeg liker det blå gamle kjøkkenet også. Flott!
Du la merke til at jeg helst kler meg i svart, når vi er inne på farger. Ellers (med farger) ville jeg bare gå i ett med omgivelsene her ute, vett du.... ;) Hehe.

Monika sa...

Takk for turen - det er ei flotte perle du har vert på :)
Nesten som eg kjenner lukten av salt sjø - tang og tare - og måseskrik og bølgeskvulp :)
Smil fra monika

garden girl sa...

What a beautiful place to visit!

Fivrel sa...

Hei att - og takk for dei koselege orda i bloggen min ;-)
Ja, du har gjetta rett, eg er på god veg til å verte dyrlege. Om eitt år er eg ferdig og på leit etter arbeid med kyr, sau og hest, og gjerne ein og annan hund og katt :-)Gjerne på Vestlandet!

Hort Log sa...

Hi Marie,
Norway is my kind of place ....so little people and so much to see. Would like to visit your country ...have to wait for the Euro to ease a little first though....

Thanks for your photos, it makes my gloomy day shines a little....

ChatrinesLiving sa...

Så vakkert!
Jeg ble helt betatt her... tenk å bodd på en slik plass!!
Ønsker deg en fin dag, og go bedring til foten din!
Klem fra chatrine:)

nonizamboni sa...

Incredible 'blues'! Stunning photos and I'm happy yous hared because it looks like a place I would just love to visit!

Anonym sa...

Så flotte bilder fra perla i havet. Det er virkelig vakkert der.

Sist vi var på Udland kirkegård fortalte jeg minstejenta om Røværulykka. Hun ble nemlig veldig opptatt av de gamle, flotte gravene som lå på rekke og rad. Tenk for en ufattelig tragedie ulaykka var for den lille øya.

Nå fikk du meg virkelig til å ønske meg en tur til Røvær igjen. En idé som sommerutflukt.

Takk for flotte bilder, Marie