tirsdag 17. juni 2008

På fotosafari med Jan Rabben.

I gårkveld var eg på fototur/kurs i Tysvær. Naturfotograf Jan Rabben kom med gode tips, både til dei med flotte speilreflekskamera og dei av oss som berre hadde compactkamera. 30-40 stk møtte for å vere med. Dette var så mange at Jan Rabben ikkje kunne følgje opp kvar enkelt, men alle kunne få komme med spørsmål. Me fekk lære eindel prinsipp for å få gode bilde. Mykje gjekk på utstyr til speilreflekskamera. Uaktuelt for meg, men likevel interessant. På bilde under viser Rabben noko av det fotoutstyret han alltid har med seg når han er ute og fotograferer. Som profesjonell fotograf ber han rundt på utstyr til omlag 100-tusen kr!
Etter litt undervisning skulle me finne motiv og sette lærdom ut i praksis. Om ein skal fotografere mot horisonten er det viktig at horisontlinja ikkje kjem midt på bilde. Er det himmelen som er hovudfokus skal to-tredeler av bildet vere himmel, er det landskapet som er motivet skal himmelen berre vere ein-tredel. Når ein tar bilder i motlys med speilreflekskamera kan ein bruke filter slik at himmelen blir blå og ikkje kvit som det vil bli med eit compactkamera.
Me lærte også litt om å lage djupne i bilda ved ha med noko nære i tillegg til det som er langt borte. Når ein skal fotografere planter er det viktigaste å kome tett nok på. Heilt ned på kne for å få med alle detaljar.
Studer bilda over og under, same blom, men ulikt resultat.
Me lærte også om "det gyldne snitt". Bildet blir meir harmonisk når hovudmotivet ikkje er midt i sentrum av bildet. Eg har laga ei lita skisse på det nedste bilde med forklaring.
Fokusering.
Me blei utfordra til å finne ulike motiv der det "berre" er gras og lyng.
Effektar ved motlys. Her kjem nervene i blada tydeleg fram. Fargekombinasjonar. Kontrastar. Komposisjon.
Bakgrunn (over/under). På bilda frå fjæra har eg prøvd å praktisere noko av det eg har lært.
Eit lite døme på "oppdeling" av bildet. På dette bildet er hovudfokus refleksen i sjøen, då skal totredeler av bildet vere under horisonten. Om eg har forstått det med "det gyldne snitt" rett skal motivet ha sentrum i eit av kryssa og ikkje midt i bildet. Tar ein bilde av ein fugl i flukt skal fuglen ha meir luft framføre seg enn bak seg, han skal ikkje vere på veg ut av bildet. Me var ute tilsaman ca to timar. Etterpå kunne dei som ville få vise bilda sine til Rabben og få kommentarar. Det var ganske stor kø av dei som hadde det beste utstyret, det gjekk i lukkartider og filtre og ulike ting som er uaktuelt for ein amatør som meg. Så eg tok kamera med meg og gjekk heim. Eg hadde ein fin kveld, ein fin tur og eg fekk mange gode tips. Så vil det vise seg om dette gjer meg til ein betre fotograf.

36 kommentarer:

Besta sa...

Så heldig du er som fikk være med på dette. Men jeg synes no du var en kjempe god fotograf før dette. Artig at du deler ideer og lærdom med oss. Kan du forklare meg hvordan du får navn på bildene? Ha en fi kveld. Klem

Berit T sa...

Det var nok helt sikkert kjekt.

Du tar så flotte bilder uansett!

Men det jo kjekt med tips, og hint, og få det forklart og vist med en gang.

De skjell-bildene dine var helt topp!!! Du er dyktig du!
Klem.

Smilla sa...

Fantasktiske bilder! Et kurs på 2 timer var nok til hjelp, men du må ha det litt i blodet også!

Anne sa...

Du og du så interessant. Lærte mye bare av å lese det du har skrevet her jeg Marie. Mye nytt for meg her, det skal være sikkert og visst. Men så har jeg da aldri gitt meg ut for å være noen super fotograf heller. Du derimot har alltid tatt supre bilder av flotte motiver synes jeg.

Her jeg bor var det for noen år siden faktisk en fotoklubb, men tror faktisk ikke den eksisterer lenger. Men noe slikt hadde virkelig vært morsomt å være med på. Ikke bare for bloggingen sin del, en tar da litt familiebilder innimellom også :-) Dette kunne vært en hobby for oss begge to til høsten det når kveldene blir mørkere og dagene kortere. Spennende er det i alle fall.

Her regner det, og regner det. Begynner snart å bli skikkelig mismodig om det ikke letner snart. Lei av å gå på tur med regnjakke og caps + at en da må sloss med ti tusen millioner med knott !!!
Har drømt meg på tur med damene i dag jeg da, men du ble nok ikke med denne gangen :-))))) hadde annet fåre du vet du. Men i september min venn !!!

Klem.

Anonym sa...

Så gøy med proff hjelp og innsikt. Skulle gjerne vært med på noe lignende selv. Selv om man "kan" mye, er det fortsatt mye å lære, tenker jeg :o)

Anonym sa...

ååå for noen flotte bilder! likte spesielt de bildene av skjellene!!! DE VAR SUPRE! Tenk å forstørre dem og henge noen av dem opp på en naken og ledig vegg!! DET hadde vært noe det!!!!:) I LIKE IT!

Brit. (lille meg) sa...

Jeg er virkelig imponert! Takk for at du tok oss med på kurset!
Men ikke skjønner jeg at DU trengte noe kurs, som er en så utmerket fotograf selv!
Jeg har også lurt på hvordan du får navn på bildene... Men nå kan jeg gå inn til Besta, og få forklaringa der.......
Ha en god kveld, og natt!-:)

Nunne sa...

Søte Marie. Dette kunne du fra før. Kan ikke du gå inn til meg og hjelp meg. Trenger hjelp, skjønner du....
FY SÅ FLOTTE BILDER DU HAR!
God aften fra Glomfjord...

Hulda sa...

Gratulerer med dagen din, som var nylig. :) Så flotte gaver du har fått, og nydelig bord du har dekka.

Fotosafarien ser ut til å være veldig interessant. Flotte bilder du har tatt, både av blomster og livet i fjæra.

naturglede/Randi Lind sa...

Du ER en god fotograf. Det var noe jeg la merke til første gangen jeg fant bloggen din. Masse nydelige bilder plopper opp hos deg så naturlig. Kos deg videre med det, og jeg skal kose meg og titte inn. Morsomt med ny lærdom, den er aldri tung og bære. Ha en fott dag:)

Anonym sa...

a photo safari. how interesting. excellent captures!!

A wildlife gardener sa...

Beaytiful wild flowers, Marie :)

FO - 2 sa...

Spennende og lærerikt! :)
Jeg stemmer i med Naturglede. Du ER en god fotograf.
Uansett kan det alltid være kjekt med mer inspirasjon.
Kos deg videre med fotograferingen og ha en fin dag.
Klem.

Randi sa...

Jøss og jøss! her lært jeg masse fra tipsene dine. Takk for at du deler. Skjønner godt at det var lærerikt og interessant.


Ha en flott og sommerfin dag.
Klem

Whoopsi Daisy sa...

Å så kjekt med fotokurs, det har jeg lyst til å være med på også. Det blir nok en slikt kurs når jeg er ferdig på skolen neste år...ser for meg at jeg får et hav med tid til overs da skjønner du ;o)
Takk for gode tips, disse skal jeg ta med meg videre. Alt blir liksom så selvfølgelig når man får det skrevet ned og vist på denn måten du har gjordt det for oss.
Kjempe flotte bilder du har tatt. Liker spesielt godt skjellene og bildet av "bomullsdottene", det var veldig flott.
Tusen takk for gode tips :o)
Ha en fortsatt fin uke.
Beste hilsner fra Whoopsi Daisy

GAWO sa...

Kan du ikke snakke med fotografen og invitere han til å holde fotokurs med alle bloggdamene. Bare du, oss og han, ... ja og så gutta våre også da så klart....Det hadde vært noe. Vi hadde sikkert alle hatt mye å lære.
Så fint at du lærer videre det du fikk vite den kvelden. Er det ikke moro når en skjønner litt mer? Gå på fototur og forsøke å ta bilder fra en ny vinkel? Du har tatt mange fine bilder og jeg tipper at fotointeressen din er på kurs rett til værs. Så nå blir det sikkert skrevet speilreflekskamera- digitalt! på din ønskeliste.
Jeg har vurdert å melde meg inn i fotoklubb. Jeg kan så forsvinnende lite om blenderåpninger, lukketider osv at det er helt pinlig. Jeg bare knipser ivei og håper på flaks.

Hilsen Bodil F.T. sa...

Så flott!! Tusen takk for at du deler det du har lært med oss!!

mercè sa...

Some marvelous shots in this safari.
The precious and interesting flowers since I have seen some species, for my stranger, as the "feathery".
The clean, transparent water..., and the final composition with the reflections that seem brilliant: It leaves me without words. Wonderful report.

Lavender and Vanilla Friends of the Gardens sa...

Marie, I think wildflowers always play a special part, they are so subtle and exquisite. I had a walk with you around your garden. My eyes had a wonderful feast. Summer in Europe red geraniums on a windowsill and much more. The big boulders in your garden, I wish I had some! Your summer garden is a credit to you.

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Flotte bilder, jeg suger til meg lærdom ;-)

A home far away sa...

Vad kul att gå på fotokurs, jag tycker att du tar jättefina bilder!

Ha en fin dag!

Kram Gunilla

Unknown sa...

Takk for kommentaren på V posten.
Du dette var en kjempe flott post du har delt med oss og for en vakker serie med bilder.
Dette var meget meget bra Marie!

Det er som du skriver at det er flere muligheter med speilrefleks hvor man kan velge objectiv og filtere ut fra hva man skal ta bilde av, men det er fortsatt fotografen som velger motiv, komposisjon, perspektiv, dybdeskarpeh osv.. og ikke kamera.

Besta sa...

Takk for du vil hjelpe meg. Jeg vet ikke om jeg får det til, men må no bare prøv.Go klem...

Naturegirl sa...

Marie it looks like you were on a photography walk and I see that you captured the most beautiful images!
Good job!Thank you for stopping by to view my ~roses!~ :)NG from Canada

ArneA sa...

Interessant.
Gleder meg til fremtidige resultat av kurset

Garden Angel sa...

Hei Marie!
Oj så mange flotte bilder!!!
Likte spesielt bildene med skjella...de var utrolig fine!!!!
Og mest av alt: GRATULERER MED DAGEN KJÆRE MARIE!!!!!!
Vel overstått forstår jeg...
Så koselig du hadde laget istand!
Herlig stemning:)
Også duuuu....de hvite dørene dine langt under her(dobbeldøra)var superfine!!!!
Du får binde deg en bjørkekvistkrans eller hjerte å ha på den til høsten....(bare et tips altså)...det hadde tatt seg flott ut på de vakre dørene:))
Ha en fin dag videre!
God klem fra meg(",)

Petunia sa...

Her er jeg endelig!
Har vært litt redusert de siste dagene pga en kraftig forkjølelse, og har egentlig bare eksistert i mitt eget vakum. Men i dag er jeg bedre og er litt på gang i igjen.
Veldig kjekt at du blir med på Fotosafari og med hvilket innlegg da!!!
Kjempebra! Det er så snilt av deg å dele med oss andre:) Tusen takk!!
Kunne godt tenke meg et fotokurs jeg også. Men vi får se når jeg en gang får meg speilreflekskamera. Det gleder jeg mer virkelig til.
Bildene dine er alltid nydelige, Marie, og jeg lurer jo litt på om du egentlig trengte dette kurset??? Du er jo så flink! Men det er jo alltid kjekt å komme sammen med andre med samme interesse og at en virkelig "proff" kan dele litt av sine egne tips:)
Jeg henger seg på safarigjen listen på siden min:)
Ha en flott fotodag!
Det regner som bare det i Bergen i dag og i følge værmeldingen på reiseradioen, var det ikke noe bedre på dine kanter. Men vi kan jo ta bilder inne, kan vi vel ikke???

♥ Stines hverdag sa...

Fantastisk flotte bilder du tok på turen, Marie!
Likte spesielt godt bildene av skjellene.
Men som mange har sagt før meg, så er du allerede en god fotograf. Alltid flotte bilder hos deg.
Takk for at du delte gode råd og tips med oss. Jeg lærte masse av innlegget ditt. Og skal prøve å huske på dette når jeg knipser rundt med mobilen min...

mali-mo sa...

Sikkert kjekt å være med en proff og få masse tips, hadde vært spennende å lære av noen som kan det. Så fint at du vil dele tipsene med oss da! Du tar nå flotte bilder syns jeg, med eller uten "opplæring". Jeg har heller ikke "lært" å ta bilder, men koser meg med å prøve meg fram.


Gratulerer med bursdagen!

GundaM sa...

Jeg syns no du er ganske så bra fotograf fra før og jeg da men flott med litt innputt fra fagfolk og da.

de strandbildene dine med skjell påvart jo bare helt knall da!Kjempefine;) Ha en fin fredag med eller uten kamera!

@__EY__ sa...

Hei,

alldeles nydelige
bilder, særlig likte
jeg mange av dei
nærbildene du hadde
tatt av de små blomane.

Innspirerende tips.

Endelig kom det
god rotbløyte til
dere bønder.
Til og med brønnen
til mine foreldre gikk
tom for vann, jepp,
2008 og de har brønnvann !

Au revoir : )

@__EY__ sa...

Oi,

for noen nydelige
bilder nedunder her
også.

Ååå, for et nydelig
kaffebord...

Å, dån, for en
praktfull eiendom : )

Monika sa...

Heia
Kor artig med fotokurs da :)
det kunne eg også tenke meg - skal studere bildene dine og teksten etterpå
Og DU tar da mange flotte bilder :)
Ellers så las eg ein plass om ein barnehage jobb - det blir vel travelt og artig
Smil fra monika

Anonym sa...

Ni har mycket vacker natur hos er. Men Norge är ett vackert land.
Ha en trevlig midsommar
MVH KB

BO sa...

Jan Rabben kjenner eg! Ein veldig kjekk og jordnær mann, som fleire gonger har hjelpt meg med "boktrykkingspørsmål".

Anne-Berit sa...

Dette var jammen lærerikt,og flotte bilder var det,men du har alltid så fine bilder,men alle kan vel lære mer.Tusen takk for at vi fikk være med på dette!