lørdag 24. mai 2008

Walking in Paradise. / Tur i Paradis.

These photos are taken along 6km countryroad on my home island Bokn. / Denne bileteserien er tatt langs landevegen frå der eg bur til småbruket mannen min kjem ifrå. Vegen er ca 6km og det tar ca ein time å gå. Grøne bakkar og blå himmel og med utsyn utover Boknafjorden Her ser det ut som om vegen går over Boknabergsvatnet. Er me i Paradis så er me i Paradis, då går me på vatnet også, hehe. Nei spøk til side, Boknabergsvatnet er skøytevatnet vårt. Er me heldige får me ein periode om vinteren som det er frost nok til at isen kan skeisast på. Engfiol, Viola canina ssp. canina, klorar seg fast i ein liten bergsprekk. Stankstorkenebb, Geranium robertianum. Gjerdevikke, Vicia sepium. Jonsokblom, rød praktstjerne, Silene dioica.
"Og når liene grønkar som hagar kan han ingen stad venare sjå". Imellom trea i denne lia veks ramsløken tett, det er som om eg kjenner løklukta berre ved å sjå på bileta. Ramsløk, Allium ursinum.
Engsoleie, smørblomst, Ranunculus acris. Smalkjempe, Plantago lanceolata.
Slåtteeng mellom skogholt og beiteland. Det er kupert terreng og små gardar på Bokn, likevel bør gardane vere liv laga. Tenk deg korleis det hadde sett ut her utan landskapspleie. Eg likar å sjå reflesen av sollyset frå grønt gras som bølgjer seg i vinden. Ein vakker mosegrodd steingard. Tveskjeggveronika, Veronica chamaedrys, er liten og unnseeleg, men utruleg vakker når ein berre kjem nær nok.
Ulike tre gjev "liv" i det grøne. Eg passerer fleire hus og hagar langs vegen, her er det både prydeple og vanleg eple som blømer. Epleblomen er ein av dei vakraste blomane eg veit om. Dette er ei av Bokn sine vakraste perler etter mi meining.
Ein gammal jordkjellar minner om at her har vore busetnad lenge. Landskapspleiar nummer ein, sauen, likar seg best i skuggen midt på dagen. Klikk på bilete for betre inntrykk. Siste vegstykket er grusveg. Her har tiriltunga funne seg til rette midt i vegen.
Tiriltunge, Lotus corniculatus. Framme på Vågshaug, her beitar sauene og kalvane våre om sommaren. I denne gravemaskinskuffa bur familien linerle. Ikkje lett å oppdage for fiendar.
Her ligg dei små tørt og godt og i ly for vind og ver, men her er mykje mår så me får håpe at han ikkje oppdagar heimen deira. Så var det "slangen i paradis", eller rettare sagt reven i paradis. Me har aldri sett rev her før, men no er han her. Då me såg om sauene våre for nokre dagar sidan mangla det minste lammet. Lammet blei køyrd ut her saman med eit søsken og mora to dagar før. Me leita i timevis og tilsist fann me det oppå ein bergnabb under ein einerbusk. Hovudet var borte og det hadde tydelege bitemerke over ryggen. Reven har vore inne på innmarka berre nokre meter frå huset til svigerforeldra mine då han tok lammet. Berre ei veke før hadde me hjelpt det til verda fordi det låg feil veg under fødselen. Far min sa ofte; det kjem ikkje på vaglet alt som piptar, og det er så sant, så sant. Me tok sauen og lammet ho hadde att med heim igjen. I tillegg tok me med eit anna lam der mora ikkje har nok mjølk til to og der det andre lammet tar alt. Sauen me tok heim står i "arrest" nokre dagar til ho godtek lammet som ikkje er sitt. Ho har rikeleg mjølk til to. No håpar me att dei lamma som er igjen på beite er store nok til å springe frå reven, me har ingen annan stad å ha sauene sommarstid. God helg til alle som er innom bloggen min :)

31 kommentarer:

Q sa...

Thank you for taking me with you on this walk in paradise.
It was very, very beautiful.
The animals are wonderful.
Sherry

Anonym sa...

For en deilig tur :)
Blomsten kan være stankstorknebb, men det kan også være noe annet... Jeg har stankstorknebb, http://moseplassen.blogspot.com/2008/05/trassig-storknebb.html

Anonym sa...

Trist med lammet, reven er en ordentlig luring. Min mann har utviklet et GPS for sauer og lam, kanskje det hadde vært noe for dere også?
Nydelige bilder du viser oss igjen!
(har bilder av søte lam i bloggen selv idag)

♥ Carpe Diem ♥ sa...

Flotte bilder.
Ha en fin lørdagskveld og fortsatt god helg.
Klem til deg fra meg :)

Louis la Vache sa...

"Louis" enjoyed this stroll! He thanks you for allowing him to join you!

San Francisco Bay Daily Photo

Brit. (lille meg) sa...

For en flott tur! Og aldeles nydelige blomster og nydelig natur!
Takk for at du deler dette med oss, og takk for at du tok oss med!
God helg til deg!):

M.E.V. foto sa...

Nydelig natur der du bor:)

Rose sa...

I feel like a recording when it comes to so many of your photos...but honestly, they just make me wish I could step into them and join you on your walks. All of these are good, but of course out of so many I have favorites!

Mia sa...

Nydelige bilder fra et vakkert sted, Marie. Men jeg fikk så vondt av det lammet som reven hadde tatt. Så trist, og noe jeg ikke har tenkt egentlig kan skje... vi har jo rev her hos oss, men har (heldigvis) ikke opplevd at reven har tatt noen. Nå er de fleste sauene og lammene våres på utmarksbeite, hvor det er viltgjerde rundt beiteområdet (pga. ulv og gaupe... og for rev, tenker jeg nå).

dot sa...

What a beautiful area you live in! I know it gets really cold there in winter but I'm wondering about the summers. It must get fairly warm for all those flowers to bloom.

Whoopsi Daisy sa...

Nydelige bilder Marie. Et vakkert stykke Norge du bor i. Takk for at du viser oss herligheten.
Ha en fin søndag
mvh
Whoopsi Daisy

Whoopsi Daisy sa...

Hei du...meg igjen
Ville bare fortelle at jeg har en utfordring til deg på bloggen min.
God natt
:o)

Andrea sa...

I would love to take a walk and see all this beauty. Great pictures.

Nunne sa...

Morn Marie, du er fortsatt mange hakk foran når det gjelder blomster.
Jeg var på hytta igår ettermiddag og tok noen blomsterbilder, men jeg skal prøve å fange opp noen av de du har her NÅR de endelig kommer her nord. Interessant å se forskjell i tid, syns jeg.
Det var en flott plass linerla hadde funnet, med tak over hodet. Vi så et reir igår nede ved et naust,men ho hadde egg enda.
Idag skulle vi vært på Rognan i bursdag, minstegutten til datra vår er 3 år idag... men det blir nok ikke.
Ønsker deg en fin søndag! Klem.

Suzanne sa...

Lovely photos. Great Sky works Friday as well.

FO - 2 sa...

Dette var en virkelig fin tur sammen med deg! :)
Må scrolle meg opp en gang til, for å se det hele en gang til. Få med meg alt!
Vakker natur og de små blomstrende skjønnhetene. Så sterke!
Det "redet" du fant var flott da, og veldig spesielt.
Det sjarmerte meg.
Ramsløk finnes det en del av her også. Det lukter herlig "hvitløk" i hele skogen. Mmmmmmm.....! ;)
Jeg lukter hvitløk i dag også, etter guacamolen til tacoen i går. ;) Det er bra du ikke kan lukte meg. Hehe.
Så godt at sauen tok fint til seg det andre lammet. Trist med det som måtte bøte med livet!
Håper på en fortsatt fin sommer for sauene deres. At de får beite i fred og ro fremover.
Til sist vil jeg få ønske deg en riktig god søndag! :)
Klem.

Kay sa...

Oh my! How very beautiful. Thank you for sharing your photos with us. I just love wildflowers!

Anne sa...

Mye vakkert på din vei Marie, og jeg sitter å tenker på... du sikkert som meg... ville kanskje ikke lagt merke til alle disse detaljene om det ikke hadde vært tur med kamera og denne blogginga ???

Troe vi får mer ut av livet, øyeblikket, og blir mer tilfreds med oss selv jeg med dette. Hva tror du ?? Idiotisk tanke eller...

Mange andre jeg kjenner som går tur, de hører på radio via mobilen, de går for å svette og de går helt i egene tanker, tanker kanskje om jobben som de egentlig har fri fra også når de går selv turen.

Hører du hva jeg babler ivei på skikkelig kjærringvis ?

Hjeret mitt blør da for den stakkar fugleungen, men naturen er og blir litt grusom. Det er j slik den er skapt.

Fin fin ukestart til deg, og varm klem kommer her ---->

Hulda sa...

Virkelig vakre bilder fra en flott tur, Marie! Jeg falt for bildet av engfiolen, nyyyydelig mot den grå steinen. Vakkert!

ChatrinesLiving sa...

Tusen takk for turen!
En ren fornøyelse!!
Klem:)

Berit T sa...

Det var en flott tur, Marie. Det kan ta tid å gå tur nå, det er så mye flott å se og studere.
Så trist med det lille lammet som mistet livet...
Det var godt at det nye lammet ble godtatt, for det såg ut som den sauen hadde mye melk ja.

Ønsker deg en ny fin uke.
Klem.

Randi sa...

Takk for turen Marie!! den var virkelig vakker. Skjønner godt du trives i sånne vakre omgivelser.

Ønsker deg en fin mandag


Klem

Hulda sa...

Hei, igjen :) nei, det er ikke tak over terrassen her. Vi har lite vind, så det blir sjelden eller aldri ødelagt noe. Hvis det regner slår jeg sammen hagemøblene og setter de inntil veggen. Ellers står ting ute stort sett hele tida. :)

FO - 2 sa...

Hei igjen på en mandagsmorgen. :)
Har en liten utfordring til deg på bloggen min. Om du vil ta den og har tid.....
Fin uke ønskes deg! :)
Klem.

Fivrel sa...

Så flott det er der du bur! Så himmelhøgt og friskt og frodig! Det er så sant som du seier, om landskapspleie og om sauen. Det vert eit heilt anna landskap på berre få år, dersom innmarka ikkje vert halde i hevd. Og der er sauen ein viktig arbeidsmaur, han beiter det så snautt og fint inntil steinar og i bratte lier og lundar. Ei god veke til dykk alle :-)

Anonym sa...

I really enjoy your tour to this fantastic place. amazing shots

Jane Hards Photography sa...

A wonderful virtual walk round your part of the world. Beautiful images

Anonym sa...

Really nice photographs and then I saw the momma sheep and the youngsters. Momma looks like she needs some help with all that milk. That must hurt.

Anonym sa...

That was a beautiful walk! Thank you for sharing and Cheers, Klaus!

Hilsen Bodil F.T. sa...

Så spennende og vakker natur det er der nede du bor!! Og du er så flink til å fange inn stemningen med kameraet ditt!!

Ha en fin dag i dag

Rika sa...

Wonderful pictures!