lørdag 17. mai 2008

Rogalandsbunad.

Eit lite innlegg for å vise dei ulike bunadvariantane i Rogaland. Mønstera som følgjer kjem frå Nordaker. Eg har lånt bileta frå internettsida deira. Sjølve drakta er stort sett lik, men med ulike broderi og ulike vestestoff. Stoffet på sjølve bunaden kan vere mørk blå, mørk grøn eller svart. Svart er mest vanleg. Stakken kan ein også få i brokadestoff.

Broderiet over heiter Bjerkreim.

Tjelmeland.

Løland. Husfliden si Rogalandsbunad heiter også Løland, ho ser slik ut.

Jelsa.

Sølv er det også fleire variantar av, dette har eg.
Bunadane over har eg brodert. Mi har eg også montert. Biletet er frå "minstemann" sin konfirmasjon. Etter dette har bunaden min "krympa" i skapet og eg har ikkje brukt henne dei siste åra. Eg må ha ny skjorte, resten kan syast ut. Bunad er eit festplagg. Det er kjekt å sjå alle dei ulike bunadane me har i landet vårt.

17 kommentarer:

Lilla B sa...

Åh, så fina dräkter, bunader, ni har i Norge.
Jag har en från svenska västkusten - min mamma har vävt tyget och sytt den åt mig. JAg tycker mycket om den.
De norska bunaderna är så vackert broderade.

Anne sa...

Gratulerer med dagen kjære venn.

Nydelige bunader, og så ulik trøndervarianten, der det meste av broderiene er på skjorta.

Men nå er den av, og jeg har tatt olabuksebunaden på :-)) Godt det også. Mett og fornøgd etter en fin fin dag.

Nå er det sofakos og ro som gjelder.

Klem til deg fra meg.

naturglede/Randi Lind sa...

Så fine bilder. Trodde ikke det var så mye forskjellig?Svigerinna mi har med rød vest og den er vakker. En lærer stadig noe. Fine dere var til fest. Du må fikse deg ei ny skjorte til neste år da et du!Kos deg videre i kvelden:)

Rune Eide sa...

Imponerende - så små forskjeller gjør så mye. Oppdaget at da vi skulle kjøpe Nordhordlands bunad til vår yngste nettopp at variasjonene var utallige bare for noen få kommuner!

PS Takk for hyggelig hilsen - og ha en fortsatt god feiring!

Hulda sa...

Så fine bunadsmønter dere har. :) Flotte broderier. Her har vi hatt en fin nasjonaldag, med sol og vind, flaggene fikk luftet seg. :)

Kay sa...

What a gorgeous series of photos of your sunset. I'd love to see Norway someday. I remember having a penpal from Norway named Kirsten Ahling when I was a teenager. You have a beautiful country.

GundaM sa...

Kanskje derfor jeg liker meg så godt her inne hos deg...Du er så flink til å sy bunader!

Vakre er de og flink er du som har sydd disse på bildet nederst.

ha en fin helg videre;)

Brit. (lille meg) sa...

Så flink du er! Mange flotte bunader du viser her.
Jeg har trønderbunad, men den har også i årenes løp "krympet i skapet" dessverre.
Ønsker deg ei god uke som kommer!):

Catherine sa...

Hello Heimdal!
Happy Spring to you!
These are just gorgeous!
Have a great weekend!
Cat

dot sa...

Beautiful designs! You have a very nice looking family.

Anonym sa...

Det ser ut for at dere også har hatt ei flott feiring.

Jeg har forresten Jelsa. ;-)

ChatrinesLiving sa...

Hei Marie!
Så masse flotte bilder av feiringa, og bunader! Jeg har også bunad (finnmarksbunad), men i år hadde jeg lånt den vell til min niese som sto til konfirmasjon.

Her har jeg hatt det så travelt i det siste, har gått glipp av dine fine sommerblomster også! Tenk så fin vår du her! Det er nok trygt å si at her i nord har det vært dårligere enn på mange år... så da får vi bare hoppe rett på sommeren, når den tid kommer;)

Gleder meg til å ha litt blomster ute, foreløpig har jeg ikke noen ute, tror nok de fryser spesielt om natten.

Ønsker deg en kjempefin søndag!
Klem fra chatrine:)

Linda sa...

Hei Marie!Flott presentasjon av bunaden.Vi skal ha presentasjon av bunader og visning på jobb.Tirsdag er dagen,å jeg skal "binde "det hele sammen.8 forskjellige bunader skal
vises,spennende.Ha en fin dag.
Hilsen Linda :))

Anonym sa...

Wow, Marie. Is that your family?? I just watched the movie Elling, and I don't think I've ever watched a Norwegian film before. I thought of you and your language and my family history. Charming. Would love to know more about those dresses and the embroidery is beautiful. Did you do it??

Petunia sa...

Er det familien din på bildet?
Så koselig!
Fanabunaden har også mange varianter. Husfliden har trykket en variant til sitt hjerte som mange tror at er det orginale bunaden fra mitt distrikt. Men fra gammelt av hadde jo hvert sted (gård) sitt særpreg på bunadene. Alt etter hvor god råd de hadde. Dette gjalt også bunadssølvet. I utganspunket hadde man ikke så mye sølv på bunaden i gamle dager. Av naturlige økonomiske årsaker. Å bli ekstra pyntet opp med søljer og annet flott var forbeholdt bruden.
I dag har vi jo generelt bedre råd og har defor mer sølv på bunadene våre.
Bunadene deres er nydelige og du er flink som har gjort så mye selv.
Du har kanskje fått ordnet på bunaden din til neste 17. mai. Det er rart med det hvordan ting kan krympe helt av seg selv.
Min mann fikk sjokk til jul da han skulle i dressen som han ikke hadde brukt på lenge. (Siden sommeren omtrent). Det var så vidt den kom på. Han ble skikkelig deppa selv om det ikke burde ha kommet som noe sjokk på han...
Han har lagt litt om på livsstilen siden nyttår og i går var den store dagen. Han kom i en dress som vi hadde pakket vekk for flere år siden. Han stålte som en sol hele dagen.Du kan se bildet i bloggen min.
Jeg har, som du vet, ikke hatt bunad før i år, men jeg ba om at det måtte taes gode mål slik at jeg kan sy den ut hvis behovet skulle melde seg. For det gjør det... Man blir ikke yngre og naturen går sin gang. Huff og huff! Nå er jeg lovet at bunaden tåler +10 -15 kilo!
Bare ikke alle kommer på rumpen da eller rundt brystet:D
Jeg ville ha ordent meg ny skjorte for den bunaden din er alt for fin til å henge i et skap:)

Anonym sa...

Kjempefine bunader. Det står respekt av å få til et så fint håndverk:)
Jeg har Finnmarksbunaden som ikke har noe broderi på i det hele tatt, men det er sølja som skal være fremtredende der. Den er ganske så enkel i grunn, men jeg liker den.

Håper du hadde en fin 17. mai, gratulerer med dagen på etterskudd :)

Liv sa...

Flotte bunader har du sydd, vi er heldige som kan være eiere festplagg i den kategorien. jeg var også ute for at min rogalandsbunad i jelsa mønster krympet. Syntes det var for galt at den fine drakten bare skulle henge i skapet, så det ble ny skjorte, ny vest, og nå er jeg så stolt. Du må gjøre noe med skjorta, Marie :-)