onsdag 17. oktober 2007

Kveldsarbeid i fjøset. /The evening milking.

Denne vesle jenta blei født rundt midnatt sist natt. Ho har NRF mor og Hereford far og skal bli ammeku når ho blir stor. / This calf was born last night. Ingenting å seie på matlysta! Dette er ei jente med næringsvit! Mamma Rosa er nettopp blitt mjølka. / The litttl calf's mother. Dette er Litagod. / This is Litagod. Fagrei har på seg det siste nye i sexy undertøy for "den barmfagre", gjennomsiktig netting-bh. Alle kyrne er rolege så sparkebøylane er nå helst til "pynt". Eg har nokre få gonger fått meg eit skikkeleg spark så eg likar helst å bruke bøyle uansett.
Gullros er ei ekstra snill kvige. / Gullros is a well-behaved cow. Denne vesla speidar etter mjølkebøtta. / This calf is waiting for her bucket of milk. Etter at mjølka er fortært står kraftfor og silofor på menyen. Desse kalvane er mellom seks og ni veker og et godt for å veksa og legga på seg. Tre ting er viktig; eta og drikka, hoppa og dansa og sist men ikkje minst -sova. / Three things are important; to eat and drink, to jump and dance and to sleep. Matlysta er på topp her og! / The cows are enjoying their meal. Balder kosar seg også med ein liten matbit. / Balder is eating too.
Så vil han heller ha kos hos fotografen. Han kvesser klørne, det kan jo hende det spring ei mus over tunet. Så var fjøsstellet ferdig for i kveld... / The evening milking is over for this time. Det lyser frå kjellarvindauga. Eg skal inn og henge av meg fjøsdressen før det er min tur til å ete kveldsmat. / There is light in the basement window. This day's work is over. Litt av det eg steller med til dagleg. Håpar du lika deg i fjøset saman med meg.
Some of my daily work. I hope you enjoyed to see our domestic animals.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Koselige bilder... å så søt den kalven var da - nesten synd at de blir store...he,he...
Flotte bilder av fuglehus i forrige innlegg også...

Ha en koselig dag...

minerva.jor sa...

Gratulerer Rosa med sitt lille vidunder! *smelter*.
Dyrene på Heimdal får førsteklasses
stell.
Søte bilder av Balder, med den fine pelsen.
Artig å følge kveldsstellet:)
Ha en fin dag:)

Anne sa...

Å ja... har storkosa meg i fjøset jeg nå, mens formiddagsmaten ble inntatt her.
Så fine de kalvene var da, synes å kjenne de varme kroppene under fingrene.

Skulle kunne tenkt tanken på å drive med mjølkproduksjon jeg også, men hadde vel jobba meg helt i hjel tenker jeg. Litt for lett å se kun den romantiske siden av den saken :-)

Med en far som har jobbet innenfor feltet, og en mann som også jobber innenfor dette med melk, har diskusjonene rundt norsk landbrukspolitikk vært ganske så heftige noen ganger.

Takk for titten inn i fjøset "ditt", det var flott. håper du tar oss med tilbake, for de kalvene vil jeg se mere av.

Kalve-dans..., kjenner du til det?

ChatrinesLiving sa...

Koselige bilder fra fjøset:) Og katten ser ut for å leve et hærlig liv:)
Var innom Berit sin blogg, og der så jeg hun hadde malt døra di! Så flott, det blir gøy for deg å ha!
Ønsker deg jo en super dag!
Klem:)

Marie sa...

Takk for koselege tilbakemeldingar!

Mita- Ja kalvane er skjønne medan dei er små!

Minerva- Me er opptatt av at dyra ikkje er varer, men levande vesen som skal ha det så godt som råd er. Me driv jo ein produsjon så dei er prisgjevne oss som eig dei. Me får trivelege og friske dyr igjen for å stelle godt med dei.

Anemone- Det er ikkje alltid eg har lyst å gå i fjøset. Særleg på søndagettermiddag når me har eller er på besøk og me må bryte opp midt under kaffekosen. Me har hatt litt problem med avløysing til tider og då blir ein nokså basta og bunden. Det er så lett å få arbeid for ungdommane nå for tida.
Dyra skal mjølkast også på helg -og høgtidsdagar, så det hender eg er "drittlei" heile fjøset! Når ein først er igong med arbeidet er det triveleg å jobbe med dyr. Dessutan veit eg at eg kan jobben min etter så mange år. Me har topp kvalitet på mjølk og god kvalitet på slakt. Berre dumt at lønnsemda er så låg. Me har litt over to årsverk på garden. Mannen min må jobbe i tillegg. Han har ein jobb der han blir tilkalla, natt og dag. Han jobbar annakvar veke der. Så det blir lange dagar. Kalvedans. Meinar du råmelkpudding?
Me gjev bort råmelk til alle som vil ha og lagar av og til pudding sjølv.

Chatrine- Balder er "minstebarnet" vårt han!
Eg gler meg stort til akvarellen frå Berit kjem. Eg og Berit er brevvenner frå barndommen av og me fekk dei første jentene våre på same dagen!

Ha ein fin og god dag alle bloggvenner!

Klem :o)

GAWO sa...

Gratulerer med kalven. Koselig med litt tid i fjøset sammen med deg og dyrene.
Jeg har en liten utfordring til deg på bloggen min. Titt innom så får du se. :-)

Berit T sa...

Ser det er litt av et arbeid du har der ute i fjøset...
Å bli sparket av en kufot er nok fryktelig vondt. Jeg misunner deg ikke i hele tatt.
Klart du er glad i disse dyrene, men det er ikke bare romantikk dette arbeidet nei. Du har vært dyktig i alle disse årene.
Håper det ordner seg med en lettere jobb for deg snart...

Akvarellen er underveis, ble postlagt i dag.
Klem fra meg

dot sa...

Hi Marie! Thanks for visiting my blog. I love your pictures and I will be happy to add you to the blog roll for Sky Watch. Thanks for joining up and I will be looking forward to seeing your picture tomorrow.

Ellie sa...

Så koselig å få bli med i fjøset deres. Jeg har en mor som er oppvokst på kugård, og som selv har vært melkekontrollør, og ho er veldig svak for disse dyrene, så jeg har nok vært under god påvirkning der! Jeg synes iallefall at det er noe trivelig med kuer, selv om det nok er hard jobbing mange ganger. Det høres ut som dyrene har det så bra hos dere, synes jeg. Bare det at de har navn er jo nesten en sjeldenhet nå, virker det som. Synes dere gjør en skikkelig god og ikke minst viktig jobb!

nonizamboni sa...

Thank you so much for sharing your day! I am very fond of cows. Your comment: 'Three things are important; to eat and drink, to jump and dance and to sleep.' is the best advice for all of us creatures, don't you think?

Anonym sa...

For noen herlige bilder. Har hatt med meg ungene på fjøs-besøk hos deg nå, og de ble helt hensatte av av kalver, kyr og katt. Selv har vi ingen dyr, og selv om vi har en låve, tror jeg nok det kommer til å forbli slik. Ha en hyggelig kveld!

FO - 2 sa...

Takk for at jeg fikk bli med på fjøsstellet.
Kalven er bedårende! :)
Og lange, bøyde kuvipper er sjarmerende....! ;)

Mia sa...

Så herlig å se bilder fra fjøset! Det ser så rolig og koselig ut der inne, alle kuene kjenner sin plass og vet hva som forventes av dem... Herlig med den nyfødte kalven også. Og så katten da...

SchneiderHein sa...

Balder is really a beautiful cat. We like to see him on your blog!
Silke & Wolfgang