mandag 14. april 2008

Livet på garden vår. / The life on our farm.

I dag har eg vore jordmor for desse små. Lam nummer tre låg i feilstilling og måtte få ei lita handstrekning for å møte livet, dei andre tre kom lett og greit. / I have been a midwife for these quadruplets today. "Å jeg strever sånn med mine små du, det er mange ting å passe på du...."
Det er svært viktig at lamma får råmjølk så fort som mogleg etter fødselen. Her må nok matmor ta over stellet av to av dei små sidan sauene berre har to spenar. Det går ikkje lenge før dei sterkaste tar overhand og dei minste kjem til sides. Her er det ikkje snakk om å dele rettferdig, her er det den sterkaste sin rett som gjeld. / A sheep usually have milk for two lambs and we have to bottle feed the others. I fjøset har desse kalvane som var så små som dette -(over og under, bileta er frå i haust) / These photos were taken last fall. -blitt store! Her ventar dei på meir silofor. (bilete under) / Now the calves have grown a lot! Here they are waiting for more food.(photo below)
Kviga nærast kamera på biletet over var litt nervøs og skeptisk då ho kom i hus i haust. Nå er ho ei trygg og vaksen kvige som ventar sin første kalv til hausten. / This heifer has grown big during the winter. (photos abowe and belove) Det er store mengder for som går i ei ku kvar dag. / A cow eats a lot during one day. Sjarmøren Balder nyt vårsola medan han poserer for fotografen. / The charmer Balder is enjoying the spring sun.

29 kommentarer:

O.I.M sa...

all your animals are very sweet.
irena

Rose sa...

Love the pictures of the animals...

chey sa...

Quadruplets! How exciting. I'll bet that doesn't happen often. They're beautiful!

Anonym sa...

another cute set. my daughter loves them

Anonym sa...

Ojda, fire lam - det er sjeldent. Flotte gårdsbilder. Savner fjøs og gårdsliv. Er oppvokst ved gården til min onkel og tråkket der sent og tidlig. Artigst var lammingen og vårsleppet av kyr og kalver *hihi*

Randi sa...

Når jeg ser disse bildene så savner jeg lammingen og alle de søte lammene som brekte rundt oss. Vi bodde like ved en gård der de hadde sauer før, og årets happening var jo når lammene kom...da måtte vi dit. Senere kom de ut på åkrene rundt oss....da var det ikke alltid like koselig. Noen kom bort fra sine mødre og brekte som gal.....klokken 3 om natten..rett under vinduet vårt...hehehe. Men søte er de.

Ønsker deg en fin våruke.

Klem

ChatrinesLiving sa...

Det absolutt sikreste vårtegnet er vel de små lammene:)
Er det ikke hærlig at det kommer nye liv inn på gården?:)
Hos meg skulle jeg endeli ønske at lille chablis fikk løpetid snart, for jeg har tenkt at hus skal parres. Men det ser visst ut for å vare å rekke... Jaja, engang blir det vel, å det skal bli så gøy!
Ha en fin dag Marie!
Klem fra chatrine:)

Anne sa...

Jøsses !!! lover ALDRI mer og spise lam !!! Blir kvalm av tanken jeg når jeg ser slike vakre bilder av de søte dyra, og så tenker en på at de kanskje skal spises... *røsjer i kropp*...

For vet du, jeg har aldri likt å spist mat der en kan se hvilket dyr det er... kylling f.eks. og kalkun, husker den jula for mange mange pår siden jeg skulle lage julemiddag med kalkun. I langpanna, og bandt sammen føttene. DA slår tanken meg, her har hodet vært osv osv... gråt mye før den kom i ovnen du.
og reker da gitt. En tar av dem skallet og spiser. Skallet på en tallerken ved siden av... 10 000 sorte store øyne "ser" på deg fra boss-fatet..., som en hel slakt ligger de der !!! Nei takke meg til koteletter, for det forbinder en liksom ikke med en gris.
(litt humor, men litt alvor også)

Nydelige kubilder som jeg koser meg over også. Skulle vært gårdskjæærring jeg egentlig, DET hadde virkelig vært noe det, men hadde sikkert jobbet meg rett i hjel. Blondegardiner i fjøset passer seg liksom ikke. men jeg hadde sikkert tilstrebet det, kjenner jeg meg selv rett.

Katten koser seg på trammen ja ser jeg, ser nydelig ut å være katt da :-)

Klem herfra.

Anonym sa...

Hi Marie, Spring and cute lambs go together. We had a grazing property in Northern NSW, we had Hereford Cattle but once I had one sheep and she had twins one of them was called "Trouble", I had to feed one with the bottle. Four at once means "Good Luck"!

Anonym sa...

Hei Marie!
Så hærlige bilder, æ ønske mæ fem år tilbake i tid når æ ser dette.
Drev med sauer, men lønnsomheta satte en stopper. Vi fikk å fire lam en gang, måtte "flaske" de opp.
Lammene ble sååå tamme og rampete, underholdning til stor glede for ungene og alle som var innom.
En gang hadde vi glemt å lukke døra til huset , lammene hadde gått inn , tømt aviskurven, rydda bordet og sist men ikke minst lagt igjen en masse visitt kort.
Men morsomt var det!
Du får ha all mulig lykke med alle fødslene du har foran deg nå ...og all den natte våkinga..

♥ Carpe Diem ♥ sa...

Å så nydelig tenk du fire lam.
Nydelige gårdsbilder.
og en fine katten :)
Ha en fin dag Og klem

Brit. (lille meg) sa...

De bildene av dyrene vekker minner fra gården. Vi hadde ikke sauer da jeg bodde der, men vi hadde det i min barndomsheim.
Og de kalvene er jo søte. Må si jeg savner dem litt enda, så mange år etter....
Samtidig er det godt å slippe ansvaret, for jammen var det mye arbeid.
Ha en fin dag!

naturglede/Randi Lind sa...

For en herlig bildeserie. Nydelig med de små lammene. Her er det ikke så mange som har sau i nærheten, og det er dumt. Det er våren det, med di hvite skjønnhetene hoppende i irrgrønt gress. Ha ei flott uke:)

Rune Eide sa...

Ingenting er vår som nyfødte lam! Firlinger og alle i live - det er ikke dårlig. Jeg er ikke oppvokst på gård, men har hatt nær tilknytning til både en og to.

Jeg vet hva arbeid som ligger bak akkurat det du viser her. Hatten av!

Anonym sa...

Nydelige bilder:)). Får lyst til å jobbe på gård igjen, men helsa holder ikke lenger nei.
Har dere seter forresten? Det her et herlig liv:-))

Kos deg forsatt i vårdagene.)

Kathrine

AnneKa sa...

Dere er heldige som har gård og det var koselig å se bildene av dyrene. Det må være helt spesielt å få være med på lammingen, skulle ønske eg kunne oppleve det engang.
Ikke at eg har så mye greie på det men 4 lam er vel ikke helt vanlig.
Hilsen Anne

Merete sa...

nå er der jaggu vår, sidan lamma er komne :o) herlege bilder av dei nyfødde lamma og kalvane.. må vera spennande å få vera med å hjelpa dyra under fødselen ;o)

Hulda sa...

Så koselige bilder av dyrene deres. Katten koser seg veldig, ser jeg. :)

Berit T sa...

Tenk fire små, det var utrolig. Blir en del ekstra jobb på deg nå.
De er nydelig de små lamma. Og det er utrolig så mye de vokser på tre uker. Og kyrne har det godt. Blir travelt nå framover, med lammingen og kalvingen tenker jeg.
Og Balder er jo bare topp.
Ha en fin kveld.
Klem

Andrea sa...

The sheep had four baby lambs....amazing. They are so cute. Love the pictures of the cows and cat too.

Melanie Chopay sa...

Marie, those photos are amazing! I'm going to run upstairs and get my daughter and show them to her. I just know she'll love them.

You must feel like wonder-woman after helping with that birth!

Connie sa...

The lambs are adorable...you must feel good about helping them come into the world!

FO - 2 sa...

Bedårende lam og fine dyr ellers, som trives og har det bra, ser jeg.
Lykke til med lammingen videre.
Håper du får noen fristunder innimellom.
Fin fin onsdag.
Klem.

pts sa...

very interesting!

John Theberge sa...

Your cat reminds me of mine, it loves lying in the sun and soaking up the warmth.

Hilsen fra landet sa...

Kikket inn for å se hva du drev med for tiden, og jammen har dere det travelt!! Lykke til med lammingen! :-)

Anonym sa...

Gratulerer med de nye lamma! Og så mange flotte kuer du har, og koselig å se pusen nyte sola:)

Anonym sa...

How much help do you have to take care of such a large farm? It is so charming. I love the baby sheep. 4 baby sheep at once is amazing. You seem to be so blessed. It must be a real busy time for you. Thank you for taking the time to stop at my blog even though you have so much going on.

Viola sa...

Jeg måtte bare innom her også :) Nydelige bilder! Jeg husker så godt fjøset da jeg var lita jente :)