lørdag 26. april 2008

New life on our farm. / Yrande liv på garden.

"Det strøymer på så eg knapt kan anda!" No nærmar me oss slutten på lamminga for i år, det er fire sauer igjen. Me har berre 21 sauer som skal lamme, men det blir likevel ganske travelt medan det står på. Til no har 17 av dei lemt 46 lam tilsaman! 43 lever, to var daudfødde og eit la mora seg på så det blei kvalt. Bileta som følgjer er frå torsdag då me fekk tretten lam på eit par timar. To av sauene fekk fire lam kvar. Ei fekk tre. Om du klikkar biletet under stort ser du alle tre mødrene med avkom. Plutseleg dukka ei fjerde opp og ville stjele av firlinglamma. Grunnen til dette er at ho var igong med fødsel sjølv og trudde lamma var sine. Sauene jagar vanligvis andre sine lam, men under fødselen godtar dei andre nylemde lam.
På tide å få "småane" i hus. Har sauen fått to lam tar me eit under kvar arm, men er det så mange som fire er det greit med ei lita trillebår. Sauen sjekkar at dei små har det bra. Her har sauen som ville ha ei anna sine lam fått sine eigne. I går fekk me trillingar, tvillingar og eit enkelt. Sidan trillingane og det enkle blei lemde på ein gong klarte me å lure eit av trillingane over til ho med eit. Dette gjekk fint, ho godtok det som sitt, det vil seie ho trudde det var sitt. Til no har eg elleve små som eg skal vere mor for! Eg kjem til å "presentere" dei på bloggen etter kvart.
As you can see there is a lot of beautiful small lambs on our farm right now. Four sheep gave birth to thirteen lambs in a couple of hours.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
No har eg nettopp vore jordmor og tatt imot ein trilling til, så no har me 46 lam på atten sauer. Berre tre igjen, skal bli godt å bli ferdig.

44 kommentarer:

Anonym sa...

Så mange nydelige lammebilder. De er virkelig flotte disse små.

Og du, vær ikke redd for at jeg skal lete etter feil i dine bloggtekser. I bloggland har jeg fri og koser meg med leseropplevelsene. Rettepennen ligger i jobbsekken. ;-)

Ha ei flott helg i gråværet.

Berit T sa...

Hjelpe meg så mange lam på få sauer. Litt av et arbeid å holde styr på. Og tenk i trillebåra til an far, de godtok det?
Husker selv da vi hadde sauer i fem år, det var hektisk medan det stod på, natt og dag, og det var en koselig tid, ungene våre var små og syntes det var stas når det ble alelam.
Og når de blir litt større, når de samler seg om kveldene, og springer galmann, hopper og sprett, det er som et sirkus!!!
Ha en fin helg, Marie og hils.

Pernille sa...

Hei hei!
Akkurat no skulle jeg ønske at jeg fikk sitte inne på gården din eller i fjøset med sauene, lammene og fotoapparatet. Da kunne jeg ha kost meg gløgg i hjel og fotografert etter alle kunstens regler;) Himmel for noen vakre dyr. Lammene er jo bare såååååå snusk.

Vet du,- jeg har kun en gang i mitt liv holdt et nyfødt lam. Det var i Suldal i 1981. Jeg glemmer det aldri! Jeg var så imponert over lammet og sauen at jeg holdt på å grine;)
Et utrolig vakkert skaperverk! Foruten det så har jeg kun sett lam langt ut på marker eller langt opp i liene, men aldri vært helt i nærheten av dem.
Skulle gjerne ha vært med på en slik fødsel, men jet hadde sikkert ikke vært til så mye hjelp! Hi hi hi.

Gu så heldig du er som bor på gård. No ser jeg sikkert bare romantikken i det. Det er sikkert masse hardt arbeid og bekymringer. Men jeg misunner deg alikevel;)

Tusen takk for at du deler disse vakre bildene med oss her ute. Hi hi, det med trillbåra var jo bare suverent! ååååå for en morsfølelse jeg fikk for dem. Hi hi.

Håper alle sau og lam har det bra og at dere koser dere. Jeg syns jeg hører brekinga gjennom skjermen. Hi hi. Koselig lyd:)

Jeg gleder meg til neste sau/lam-bilder og lykke til med de som 4 som er igjen:)

Ha ei kjempegod helg:)

Klem fra Pernille

9na sa...

Næmmen så nydelige da! Du verden, skulle gjerne vært med en tur på dette ja...

Lilla B sa...

De är verkligen nästan osannolikt söta, de där små lammen.

dot sa...

They are so cute! I especially like the wheel barrow shots. You must have quite a large herd.

BO sa...

Åååå så skjønne! Eg har så lyst å klemma dei! De er heldige!
Naboen har to sauer, og der har dei også lemba. Trillingar og tvillingar, nydelige fine!
Ha ei gode helg, med alle dine søte små!

Whoopsi Daisy sa...

De er så nydelige.... Kjenner jeg blir mo i knea. Har bare lyst og holde dem tett, tett. Ser jo ut som Lambi reklame lam hele gjengen. Jammen kommer det mange.
Ha en fin uke.
Beste hilsner fra Whoops Daisy

Merete sa...

Jøss, du har det travelt med alle lamma nå :o) Utruleg søte bilder du viser i dag..spesielt det med lamma oppi trillebåra og mamman som kikkar oppi om dei har det bra! ønsker deg ei fin helg, Marie!!

ChatrinesLiving sa...

Hei Marie!
Her skjønner jeg du har litt å henge fingrene i! Så koselig med alle små lamma:)
Masse nytt liv på gården deres nå ja, og mere sprelske blir vel lammene etterhvert også;)
Kos deg, og ha en hærlig lørdagskveld!
Klem fra chatrine:)

Petunia sa...

Å si at de er helt til å spise opp, blir kanskje litt platt i denne sammenhengen, men de bare så nydelige:) Jølle og jeg var på tur i dag og vi gikk forbi et beite med mange sauer og lam og da tenkte jeg på deg. Akkurat som dine lam var disse vi så aldeles herlige og litt skremt over Jølle. De stirret på han så lenge de turte og så løp de tilbake til moren og fikk litt trøst og melk:)
Jøje meg, du har jammen mye å henge i med nå som du må gi flaske til alle 11 små. Anemone, Ida,9na, Gawo og jeg stiller på kort varsel;)Og det skulle være nok av bloggdamer å kalle jentelammene opp etter!!Noen av guttelammene også! Tenk å ha Arne og Rune løpende rundt på tunet da! Ja, jeg vil ha sett på det som en ære å få fjernadoptere et lam, jeg;)Hehehe!

Liv sa...

Ja her var det mange søte samla på et brett. Men travelt blir det for deg som skal stelle med dem, såpass vet jeg. Sauehold er vel en egen livsstil i mars - april, er det ikke så? Lamming, lamming døgnet rundt, men gøy? Søte er de i alle fall!

Hulda sa...

Det må være en opplevelse med alle disse lammene som blir født. De er jo så søte også. Vi har en nabo som har sauer, har sett han har de ute om dagene nå, han også.

Du skal selvfølgelig få kjøpe et kort av meg. Jeg skal fikse det sånn at det står konfirmasjon i steden for dåp inni. Dette kortet har jeg inne på data nå, så jeg skriver det bare ut til deg. :)

CanadianGardenJoy sa...

Marie ! Those are a lot of lambs in a short period of time ! ... it must have been very busy there ? .. the wheel barrow shots are precious !
Joy

garden girl sa...

What sweet, pretty little babies. They look like they are smiling and happy.

eba sa...

wow! Det må være spennede med lamming! Og så søte og nusselige de er! ;) Men det innebærer nok mye arbeid som du sier... Favoritten var bildet av lammene i trillebåra. :D :D

Brit. (lille meg) sa...

Ja, det er strevsomt under lamminga, men det er nå mye trivsel også, da!
Så godt når det går bra Det noen hektiske uker, og så er det over.
Nye liv blir født, slitsomt for både sauemammaene og for de som steller med dem.
Lykke til med resten av lamminga, og god helg til deg.

Diane Vogel Ferri sa...

Marie, the lamb photos are precious - they look like little toys! (you can tell I'm not from a farm) Diane

Anonym sa...

De var nydelige :D
Artig bilde med trillebåra da, og impoert over at dere får søyene til å godta den trillingen!

hjemme bra sa...

Gratulerer med alle de små som har kommet til gards! Nyyydelige lam! Og stolte saue-mødre!
Det er ei flott årstid no, med nytt liv over alt! Eit sterkt vitnespyrd om vår store skaper!

God søndag.

GundaM sa...

Herlige bilder! og jag skjønner du må begynne å bli sliten ja...

Skulle ønske vi ikke bodde så langt unna isåfall hadde jeg tatt med gutta på tur imorra og sett på disse herlige skapningene dine;)

Fortsatt god helg til dere alle!

Her oppe blir vi oppfordret til å holde oss inne, en sint kjøttfeokse på 650 kg har rømt fra dyretransporten på tur til parringa. Visstnok en premieokse som er verd mange penger og de finner den ikke, etter to døgn ute...Håper det ordner seg.

Kjersti sa...

Å, så fint å få se flere lam-bilder. Artig å se når de sitter i trillebåra. Jeg var ikke klar over at sauer kan "adoptere" lam fra en annen sau, så koselig det er.

Mormora til hunden min ville adoptere valpene til datra si.. Ho hadde melk i pattene, fordi ho hadde hatt løpetid 2 mnd før..

Rose sa...

I love this set of pictures...lambs are so cute.

Robin's Nesting Place sa...

Precious lambs! Those are wonderful pictures!

Sisah sa...

Beautiful photos you made. Is that right, there is a sheep mother which gave birth to four lambs??? I cannot believe this!

Nunne sa...

God morgen, jordmor Marie...
Ja, det ser jeg! Du har det fruktbart rundt deg! Det er så koselig med smålam! sjøl om det er ei travel tid, og får man kopplam (eller drekkarlam som vi kaller dem), så blir det hvertfall travelt. Både svigerfaren til datra mi, og bror til mannen min, har masse sauer, så det er gode muligheter for å få en opplevelse av lammingstiden. På en gård er det så deilig og trygge omgivelser, syns jeg.... en bonde kan ha masse å gjøre og ha det travelt, men han er litt mer sin egen herre, i disse supereffektive hverdagene som ellers råder i industri og arbeidsliv forøvrig. Bonden er fyllt med omsorg for dyra sine og det avspeiler seg, imot en som jobber med ting og tang på et transportband, eller ved et sveiseapparat... Ikke misforstå meg, vi må ha begge deler... Men jeg glorifiserer bondegårdslivet litt nå! For å oppmuntre og for å tilstå at jeg misunner deg litt... :)
Nå skal jeg på møte snart, og høre på en som tale rom ENDETIDEN.. det blir spennende. Jeg tror det er spenning i luften mht at Jesus skal komme tilbake. Å, så mange det er vi skulle hatt med oss på veien til himmelen!
Ha en fin søndag, håper du får deg en god frokost ilag med bonden idag! Klemmer fra nord..

Karin sa...

Åhh så söta lammbilder! Härligt med nytt liv. Jag ser också att livet leker i din hage. Njöt särskilt av bilderna på dina vackra påsk-och pingstliljor. Ha en härlig söndag!

Kram Karin

Sologbolig sa...

Så mange lam på så kort tid, det er jammen meg litt av ein jobb. Du må ha det kjempetravelt. Skjønne var dei iallfall og eit skikkelig vårteikn er det vel og ( iallfall synest eg det då eg var barn og var på gården til besteforeldrene mine). Ha ein fin søndag!

Brocante sa...

Artig å følge med på gården din! Så koselig med så mange nye små liv

Anonym sa...

Herlige bilder;-)) Artig med smålamma i trillebåra. Her hoss oss er det katta som liker å sitte i båra.

Ha en flott Søndag, Marie;-)

Klem fra Kathrine

Tiril sa...

Må bare få komme med en kommentar, dette var noen herlige bilder, kjenner eg blir glad inni meg, dette er og et vårtegn for meg, "hevdalukt" som me kaller det, det er og vårtegn, heile Jæren luktar, det er ikke akurat chanel nei, men det må te.
Lanbruket trenge me, så får me tåla lukta, og lukka vinduene viss ein plagas.
Klem fra Tiril

Prinsesse Elin sa...

Tvile de har det Marie....de holde på å holde på. I dag regne det så det e ikkje någe problem med lukta. Men det er akkurat som om de ikke gjør någe anna når de kjede seg....kæ ska eg finna på i dag då....jau eg sprer litt dritt. Dåkke he nå iallefall saue å dei lukte ikkje så fælt men jærbøndene har en tendens til å synes at grisedritt og hønedritt er det beste som finnes...å så lukte det som det værste som finnes....knib:O)

Naturegirl sa...

Absolutely wonderful images to wake up to! Makes my heart sing!!
Thank you for stopping by my blog site! Nice to meet you! I shall return!! Good morning to you! NG

Rune Eide sa...

Nydelig! Jeg vet at firlinger kan være et stress både for mødre og bønder, så lykke til!

GAWO sa...

Jeg henger meg på kommentaren fra Petunia. Hun skriver akkurat det samme som jeg tenkte da jeg så de bildene her. Og du kan være sikker på at Anemone, Ida, 9na, Petunia og jeg med stiller på kort varsel;) om du trenger oss. Men jordmor er nok du den rette til å være. Fjernadopsjon er vi med på vet du.
Det her var herlige bilder Marie og jeg gleder meg til å følge lammene videre. Trillebårtur for nyfødde har eg aldri hørt om. Ja dere finner på det nede ved Boknfjorden. :-)

Nunne sa...

Sukk, kjære vennen min! Vet du, nå skal jeg fortelle deg en sannhet! Jeg kjørte ut fjorden idag og tenkte på mannen min som var på besøk hos bror sin på gården,visste at der kjem lam hele tida akkurat nå, og det innebær JOBB! Og så tenkte jeg faktisk på DEG, Marie, at jeg ikke skulle skrevet det jeg gjorde.... Sant, jeg gjorde det! Sånn romantikk ser bare de som IKKE har gård!!
Og så kommer jeg heim nå, og leser kommentaren din. Vet alt det der! Har vokst opp på gård sjøl! Har erfaring. Vi dro ALDRI på bilferie, vi var heime og gjorde slåtta mens venninnene min reiste land og strand rundt. Vi dro aldri bort i helgene, pappa og mamma måtte være heime og melke (det var lenge før avløsere var "oppfunnet") Pappa jobba også i tillegg, men enda hadde vi ikke god råd, så vi levde nøkternt, heime hos oss.
Konklusjonen: Kan du tilgi meg! Jeg tenkte sånn: Mannen min må kjøre på minuttet når bussen hans har avgang...en bonde kan gå i fjøset fem minutt før, eller fem minutt etter klokka, om det skulle være nødvendig...
La oss fortsatt være gode bloggvenner, sjøl om jeg dumma meg så kraftig ut! Jeg innrømmer gjerne at det jeg skrev var dumt!
Okey, Marie?? Klem likevel!

Katarina sa...

Such pretty creatures!
/Katarina

Nunne sa...

Tusen takk! HERLIG! Nattklem.

Hilsen Bodil F.T. sa...

Dette er spennende saker altså!! Tenk å få ta imot så mange søte små lam. De er så nette og søte og koselige.

Du lever nært innpå naturen som bor på en gård.

Tulipanene i neste innlegg var også veldig flotte!

FO - 2 sa...

Flotte bilder av nye liv i en ny vår. :)
Skjønne!

Philip Bewley sa...

I so much enjoyed your post. It is a pleasure to read this. These images made my day. The life on your farm is beautiful.
Sincerely,
Philip

Mia sa...

Hei Marie! Gratulerer med såååå mange lam! Det var da ikke småtterier, med trillinger og firlinger i fleng! Herlige bilder av de små; det med bonden og firlingene i trillebåra var bare bedårende! Men å ta imot 13 lam på et par timer imponerende! Og vi som synes det har vært styr med 12 søyer og 23 lam hittil. Og at du skal være mor for 11 små er litt av en jobb, det også (jeg har vært mor for en, og det holder igrunn...) Lykke til med de siste lammingene (his ikke de også er unngjor nå...) vi har to søyer som gjenstår (vi er litt i tvil om og eventuelt når de lammer), samt en åring, som ikke har tatt seg.

Andree sa...

Marie: It has been a long time for my response to your beautiful comment. Tonight is an awful night. I lost my mother last week and I lost a love today. I feel battered and lost but your comment has helped me immeasurably. So I came to visit and here are your beautiful lambs. Your photos have helped give me perspective. I am so grateful to you. I don't think there is a greater symbol for peace than lambs. Thank you, Marie.

xxxxx

Viola sa...

Dere har mange sauer og lam skjønner jeg. Så vakre de lammene er, nydelig natur også! Med de steinhellene.. Og lammene i "lammevogn" (barnevogn..) hehe.. Stilig! :)