lørdag 17. oktober 2009

Haustonn i hagen.

Torsdag hadde eg "haging" på timeplanen. Me har hatt litt rimfrost eit par morgonar og det er no påtide å få i hus det som skal inn for vinteren.
Eg har fleire fuksia, dei stod ennå i full flor og det gjorde litt vondt å ribbe dei, men eg turde ikkje sette det ut så mykje lengre. Verandakassane på austsida av huset er tømde for skaugumbegonia-knollar og ringblommar. Eg har tatt vare på eindel frø slik at eg har til neste år. Skugum oppbevarer eg i ei gammal trådkorg som eg set inn i potetkjellaren. Denne trådkorga er veldig gammal, ho har blitt brukt til potethenting i mange, mange år. Desse sukkulentane tok eg ut frå stova i vår. No skal dei stå oppi denne lyslykta i kjellarvindauga i vinter. Skeia med takløk har eg lagt i livd under ja-benken. Pynt og "stæsj" er sett inn i kjellaren til vårsola varmar igjen. Blomkarsen ved kjellardøra veks direkte i singelen frå frø som dryssa av planter som stod her i krukker i fjor. Anemone trullifolia var, linearis. Denne fekk eg av Magnar og Toril Aspaker då dei var på koseleg besøk hos oss for ei tid sidan. Er spent på om eg får denne til å trivast i hagen her hos meg. Scabiosa blømer framleis. Balder likar veldig godt å "jobbe" saman med meg :) "No har eg vore med deg, då kan du vere med meg. Skal me gå ein tur og leite etter pappa?" GOD HELG :)

26 kommentarer:

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Trist at det er høst og bra det er en ny vår å se fram til. Koselig at noe blomstrer enda, det er dårligere med slik her. 2-3 frostnetter ordner sånt :)

God lørdagskveld. Nå skal jeg "utpå by'n" å spise med ei klassevenninne jeg ikke har sett på 18-19 år.

lavendel mio sa...

Hei!!
Nydelige hagebilder!!
Vi har pysla med det samme ser jeg:))
Jeg har vert ute i heile dag og rydda hagen...enda har jeg mange bedd igjen, får håpe på mere finvær over helga.
Ønsker deg en fin lørdagskveld,klem:)

Hilsen Bodil F.T. sa...

Du er flionk altså! Dette skulle jeg også ha gjort, og skrevet om det på bloggen slik at jeg husker det til våren hvor jeg har gjemt de forskjellige røttene og knollene. Flere ganger har jeg kastet skaugumbegoniaknoller, fordi jeg trodde det var gamle rødbeter eller noe slikt. Huff, det er ikke greit å være glømsk

Men takk for koselig høstinnlegg, det inspirerte meg!

God helg!

Annelis hantverk sa...

God helg till dig med och tack för alla vackra bilder som du visar nu igen.Hästskon med taklöken var ju för bra.

Hilde sa...

SÅ FLINK DU HAR VÆRT. ¨håper vi får gjort litt i hagen i morgen...
hilde

Anonym sa...

Anemone trullifolia var. linearis (var=variant) kommer sikkert til å klare seg hos deg. Slik blir den seende ut
http://magnar.aspaker.no/Anemone%20trullifolia%20v%20linearis%2009.jpg
Hilsen Toril

Anne sa...

Her var jobbing vel overstått du :-) Vært flink du Marie, men så har du hatt vær til litt opprydding også. Har nok hatt min tørn jeg også, bare blader igjen nå som skal rakes opp.

Den tråkurva må du samle kongler i, så vakker den var da gitt, ble helt vassen i blikket her jeg. Se inn til henne med bloggen Hannas Gjenbruk så ser du fler måter og lure tips om hvordan en kan benytte en slik kurv.
Skikkelig dekorativt sjø..., tips til neste sesong, er da vel ikke lei oss for det heller vi vel??

Har hatt en toppers tur i dag jeg, men en blir sliten av så mye frisk luft kjenner jeg, eller er det alderen mon tro... Ha en kjekk kveld og en fin dag i morgen min venn.

Anonym sa...

Og Balder var nå skjønn altså--hilsen Toril.

Birgitta sa...

Hej! Vad gröna och fina blommor du har fortfarande- Här är allt fruset.
Ha en skön söndag.
Kramis Birgitta

Anne-Berit sa...

Du er heldig som har hatt blomster i hagen din så langt utover høsten.Her hos oss er det ikke noe som blomstrer lenger nå,vi har både hatt frostnetter og litt snø,men snøen er regna bort heldigvis.Koselige bilder fra hageordninga di,kjekt med Balder som passer på.
Ha en fin søndag:o)

Ruth Bernssen Bø sa...

Jammen har du vore flink.... :-)
Det er jo litt trist å ta inn plantene når dei framleis blomstrar...
Vi får vente på våren, og gled oss til plantene kan setjast ut att.
Ha ein fin søndag.

Anonym sa...

Du er jo rene gartneren du - men så har du det bra flott rundt veggene også! Steller planter og blomster med stø hånd, da blir det vakkert da! Masse fine saker og ting har du også -artig å få ta en titt! Ha ei fin uke som kommer. Klemmer**

Hage foto og natur sa...

Så flink du er!
Litt vemodig, men alt har sin ende.
Overgangen åpnes for nye gleder som innekos med levende lys,og kreative sysler.
***
Ha en fin Søndag!:)

susan said so sa...

Your fuschia are beautiful! I was amazed to see in Scotland the fuschia growing as big as shrubs, over my head! Here I've only ever seen them in hanging pots (and sadly, *I* seem to kill them pretty quickly!)

Tatyana@MySecretGarden sa...

Love the pictures! Have a great fall!

vform sa...

Säger bara...FANTASTISKA bilder :o)
Ha en god vecka! V.

Tonje i vest sa...

hei! Jeg liker veldig godt bloggen din, og nyter bildene fra hagen! Jeg er kanskje småfrekk, men tenkte likevel at du kunne gi meg noen råd. Jeg ELSKER blomster og hagepusling, men er HELT ny og helt grønn på området. Har kjøpt et gammelt hus med gammel, stor hage (tre mål hage!!), og her er det mye å gjøre. Så jeg vil gjerne få det fint, men merker at jeg ikke egentlig har peiling. Er usikker på om jeg gjør noe "feil" og ender opp med å gjøre ingenting i stedet. Har to spm til deg:
- har prøvd meg på pelargonia i år, de står veldig flott enda, men har valgt å sette dem i kjelleren fordi nattefrosten har kommet. Skal jeg klippe ned hele planten når de står i kjelleren, eller ødelegger jeg noe da?
- kan jeg klippe ned hortensia? Har tre store, gamle hortensiaer som nå ser nokså puslete ut (blomstrer mye enda, men det er knapt blader på dem må, så det ser litt usselt ut).

Setter stor pris på om du kan svare meg :o) Takk for gode hageopplevelser gjennom bloggen din!

Anonym sa...

Hei.Ja nå er det tid får å ta inn å rydde hage.Men før vi hvet orde av det så er det vår igjen...Nydelige bilder.Ha en riktig fin Mandag.Klem fra Bodil

elle-melle sa...

Jeg har også så smått begynt å få fuksia og pelargonia i hus. Det har bare vært rim på plenen her til nå - ingen kuldegrader ennå, men de kommer vel snart.
Koselig med en følgesvenn i hagen, så har en noen å prate med:)
Så flotte skabiosaene dine var!
Det er godt med noe som viser farge nå på denne tida, jeg er glad for alt som holder ut.

Marie sa...

Kjære Tonje :)
Takk for kommentar :)
Du er slett ikkje frekk som spør om råd. Pelargonium set eg i eit vindauga i kald kjellar (frostfri). Dei blømer litt nesten heile vinteren. Så pottar eg om og klypper ned før eg tar dei ut når det er frostfritt om våren. Det er lurt å venne dei til å vere ute litt gradvis, inn om nettene i starten. Dei som har drivhus har dei der om våren, då kjem dei tidlegare i blom. Hugs å gjødsle gjennom sommaren.

Dersom hortensia er snau nederst er det ingen ting i vegen for å klyppe han ganske sterkt tilbake. Han vil nok ikkje bløme første året etter klypp fordi han blømer på fjorårsskot. Likevel blir han som veldig fin året etter.


Eg har prøva og feila i dei åra eg har halde på. Det er viktig å få bort alle grasrøter der du skal ha bed. Det er også greit å kjøpe seg ei bok eller to. Sjå etter at bøkene er skrivne med tanke på norske hagar. Sjekk herdighetsgrad på plantene og kva jordsmonn dei ønskjer. Tenk litt vår, forsommar, høgsommar ettersommar og haust, slik at du har noko som blømer heile tida. Tenk også fargesamansetning. Plant minimum tre planter av same sort(stauder) og gjennta nokre av blomane fleire gonger i rabatten. Då får du ro og harmoni. Dei høgaste blomane bakerst og dei lågaste fremst. Begynn i det små og ta litt nytt kvart år, slik at du ikkje slit deg ut og alt blir eit ork. Tippar du blir beten av hagebasillen :)

Lukke til :)

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Du kunne kanskje lagd deg en prøveblogg og øve litt der. Tror det er lurt, jeg har iallefall fått rotet til på min så jeg ikke får skiftet bakgrunnsfarge. Men det var ikke da jeg justerte bredden da :)

M.E.V. foto sa...

Det er godt når det er gjort. Litt vemodig, men likevel godt... Nå er det bare å lade batteriene til neste sesong:)

Kathrine sa...

Så flink du er!! Hadde noen knoller jeg og et år, men dem glemte jeg jo sjølvsagt ute..Så det har jeg sluttet med, alt her må tåle glemsel fra meg,)
Imponert over alle som tar inn på høsten:)
Flotte bilder! Og en god følgesvenn du og i hagen. Koselig!
I år hadde jeg ikke blomkasrse, men tror du ikke de hadde frødd seg fra i fjor! Morsomt:)

Ha en super dag!

FO - 2 sa...

Sukkulentene i den lykta er veldig dekorative. Lekkert! :)
Kunne rammet inn det bildet, sammen med bildet fra kjellerdøra di, Marie.
Veldig flott! :)

Anne (Moseplassen) sa...

Herlig tur i hagen :)
Smart den sukulentplasseringen.

Og gratulerer med finaleplass i Frøken Høst da!

Tonje i vest sa...

Tusen takk for tilbakemelding, Marie. Da skal jeg la pelargoniene pryde kjellervinduene en stund til, står nemlig flott i blomst enda, og jeg synes det var direkte trist å ta dem vekk :o)

Du skal ikke se bort fra at det kommer flere spørsmål fra meg etterhvert- har foreløpig bare hatt en sommer her, så det blir nok flere spørsmål! ;o)