lørdag 4. oktober 2008

Nedtelling 10-9-8-7-6-5....dagar igjen...

Eg er begynt nedtellinga til at me skal selge mjølkekyrne. Torsdag den 9. okt, skal dei selgast på Nortura sin livdyrauksjon. Båsane skal fyllast opp av ammekyr av kjøtfe istaden. Etter over tjue år som mjølkebønder er tida inne for å gjere noko anna for vår del. Eller rettare sagt så gjer me noko anna no også -i tilegg til mjølking. To årsverk på garden som gjev ca ei halv industrarbeidarinntekt gjer at minst ein av oss må ha anna arbeid i tillegg. Når me no legg over til kjøtfeproduksjon får me frigitt tid slik at me kan ta igjen arbeid på garden som har vore forsømd i lang tid grunna tidsmangel. Kanskje kan me til og med få litt fri innimellom, litt tidlegare kveldar og meir fri i helgene. Så får eg håpe at dei treng meg eindel i barnehagen der eg jobbar som vikar. Eg stortrivst både med barna og dei eg jobbar saman med. Litt rart blir det jo for så lenge garden har eksistert har det vore produsert mjølk her og så lenge det har vore meieri i nærleiken har det vore levert mjølk dit. Det blir nok ei ny tidsrekning på Heimdal no; før og etter at mjølkekvota blei selt. Det har lenge vore; før og etter at me fekk fastlandsforbindelse. Så får me håpe at Rødlin, Gullros og resten av gjengen finn seg godt til rette i nye "heimar". Dette har vore arbeidsplassen min i mange år. Måling av mjølkemengd og prøveuttak for kvalitetstesting.
Mjølkeprøvar klare for å sendast til analyse. Mjølka er tilsett eit middel for at ho ikkje skal forringas under transport. Det skal i tillegg førast opp masse opplysningar som skal sendast med.
Eidel av kalvane i år har far av kjøtferase. Her har dei små gått til ro etter ein mjølkeskvett, kraftfor og høy og litt "skal vi danse". Då eg kom med kamera var dei raskt på beina for å finne ut om eg kom med noko som var etande.
Kalvane i denne bingen er vanleg NRF. Då dei først er framme i eta smaka det med nokre høystrå.
"Medaljar" for "lang og tru teneste", den første for fem år med 100% "elite-mjølk" gjennom heile åra, den neste for ti år. Så om det ikkje har vore så mykje "pepp-talk" og klapp på skuldra i kvardagen har me iallfall nokre synlege prov på godt arbeid. Så vil det vise seg korleis livet og arbeidet blir framover...
Eg gler meg iallefall stort!
God helg :)

24 kommentarer:

Petunia sa...

Jeg tror ikke vi "byfolk" egentlig fatter hvor mye arbeid det ligger i dette. Det er jo "bare" til å koble til melkemaskinen og så går det sin gang!!!
Selv om det sikkert er mye kos med dyra, så er det nok mer et slit enn hva en etterpå sitter igjen med.
Vi ander går gjo bare og henter en liter melk i butikken når vi trenger det. Så enkelt som ingenting.
Selv om det er en stor omvelting for deg og din mann og det alltid har vært melkekyr på gården, så står det beundring av avgjørelsen deres om å legge om. Alt til sin tid kan man jo si!
Ønsker dere lykke til med den nye tilværelsen og håper dere får nyte litt mer frihet!
Klem fra meg!

Nunne sa...

Du verden! Dette var sterkt, syns jeg. Det blir nok en rar dag. Vi hadde ikke så mange melkekyr heime, ikke hadde vi så stor fjøs, ikke hadde vi det sånn på stell som dere har, men du verden, den junidagen i 1970 da alle kyrne ble sendt og alt ble lukket og låst i fjøset...det husker jeg enno. Men det blir jo ikke lukket i fjøset ditt!
En epoke r over, og en ny begynner. Så kan du lene deg bakover og kjenne etter hvordan det hele begynner å virke på familien... Jeg tenker alltid når det skjer at man må forandre på ting, gi slipp på ting, ta en avgjørelse.... ALT TIL SIN TID!
Og det er viktig!
Du har mye å være stolt av, Marie og jeg syns det du viser oss av utmerkelser er nok et bevis på at dere har vært fantastisk flinke. Du er ei STOR dame i mine øyne. Har stor respekt for hagen din og innleggene dine om livet rundt deg i Bokn. Mange er de turer jeg/vi har fått lov å være med deg rundt om!
TUSEN TAKK skal du ha for det!
Og ha ei god helg! Du får en stoooor klem fra meg, med takk for dette rørende innlegget! Hils bonden.

Nunne sa...

Ser du... Petunia og jeg skrev på smame tid, og vi skrev det samme: Alt til sin tid. Artig :)) Det måtte være et ord til dere på Hiemdal idag!

Elisabeth sa...

Så spennendemed nye tider, jeg håper at det blir bedre tider med tanke på både tid og lønnsomhet, men jeg skjønner godt at det blir en rar dag når dyra deres skal bytte bolig. Masse lykke til :)

Katarina sa...

Jag antar att du känner dig både glad och lite vemodig...en era är slut och nästa era börjar. Lycka till i framtididen!!!
Kram Katarina

Berit T sa...

Jeg har alltid beundret deg og din tolmodighet, for det er ikke bare enkelt å være odelsjente, ingen ting gjør seg selv. Hver da ,kveld, natt, helg, når andre kan gå ut "på livet" så har dere et band.
Så nå håper jeg at dere får litt mer fri, får gjøre "noe annet" også, uten at det blir heng og spreng.

Ja så kom første høststorm, en skikkelig blokkerivar dette! Og båtrivar... Laila og Rein sin båt sleit seg her, og heldigvis så såg Geir det før det ble så stor skade, dette kan fikses, men halv time til så hadde den ligget på bunnen!! Typisk!! sa Laila, at når de endelig skulle ut så måtte det skje et eller annet... (de skal på oktober-rock i Kopervik) I telt på, får håpe det er godt sikret!!!
Vi har Joakim her på hytta, tvillingene skulle også vært her, men så ble det hos famor i stedet, det kommer inn hit å mandag, høstferie da. Opp-pussingen får vente, ferdige blir vi jo uansett, noen dager fra eller til spiller ikke noen rolle.

Forstår du liker deg godt i barnehagen, og tenker de slipper deg ikke nå, for du har så godt lag med unger og voksne med, at det ser de nok!!!
Så håper det blir fast stilling på deg etter hvert.

Får håpe de får fint vær neste helg de som skal gifte seg i kirken som jeg har malt.De to maleriene er til brudeparet og de har selv tatt ut motivene, dette var utrolig mye arbeid skal jeg si deg.

Vi snakkes vel snart, skulle hatt en oppdatering om turen din vet du...forviten som jeg er!

Ha en fin helg i stormværet, tenn lys og kos deg. Klem.

GundaM sa...

Så fint det er mulig å selge de som livdyr da. Driver i gjenbruksbransjen du og skjønner jeg ;)

Og skjønner dere så godt så godt, alltid bundet morgen og kveld.

Skjønner dere har ruskevær der nede, blås nå ikke bort da Marie!

Klem fra meg

Garden Angel sa...

Hei hei Marie!
Skjønner at dere har mye å gjøre ja!
Blir spennende med litt forandring da:) Men sikkert veldig rart å skilles fra kyra også..
Håper dere kommer til å trives med avgjørelsen:)
Ser du har noen flotte "awarder" allerede her i innlegget, så gøy da!
Men jeg vil så gjerne gi deg en jeg også! Titt innom meg da vel:)
Fortsatt god helg!

Orlaug sa...

Hei!
Vert litt av ein overgang for dykk, og sikkert godt med litt meir fritid. Håpar de vil trivast med det "nye" livet.
God sundag!

Anonym sa...

Gratulerer med meieriplakettene!Disse kan dere være stolte over.Stas for de som overtar gården en gang også!De må du ta med i CV-en hvis du søker jobb,da de viser hvor ordentlig og nøye du jobber. Liker hagen din og bildene dine.Har så lyst til å se hagen din en gang! Klem fra Toril A i Harstad.

Brit. (lille meg) sa...

Jeg ble så glad da jeg så at kyrne skal selges som livdyr. Men det er vemodig likevel.
En epoke er over, men så får dere ammekyr istedet, så det blir fortsatt kyr på gården.
Jeg husker da vi solgte kyrne. våre ble også solgt som livdyr, iallfall de fleste. Det var vemodig, men det var ingen annen råd for vår del.
Og det er sant som du sier, det er aldri fri, det er ørk og helg likedan. Men det er veldig trivelig. Mannen min og jeg savnet
dyra, dere har fortsatt dyr på gården, da blir det vel heller en lettelse å slippe melkinga.
Så ser jeg at dere har vært dyktige, dere har fått flere utmerkelser. Jeg vet at dette kommer ikke av seg selv, det ligger hardt arbeid bak.
Lykke til med ammekuvirksomheten, og prøv å hvil deg litt imellom!
God søndag til deg!:)

ArneA sa...

Det blir vel ikke Belgisk Blå?
Til tross for innsatsen virker det jo som du lever godt og har tid til å blogge. Det har ikke mange indusrtiarbeider kvinner.

Anne sa...

Nesten så jeg kjenner litt på vemodet i dette flotte innlegget jeg Marie!!
Men så er vel jeg sikkert romantikeren som ser det meste av denne drifta gjennom et rosa filter :-))) for klart er det mye jobb, selv om den sikert er trivleig nok. Hovedsaken er at en må ha noe å leve av, leve godt av og få noe igjen i lommeboka av for alt det arbeidet en legger igjen i fjøset. Der er vel ikke snakk om ubekvem arbeidstid, overtid, kvelds og helligdagstillegg her nei desverre :-(

Andre tider ligger nå forran deres føtter, nye utfordringer og andre arbeidsoppgaver. Sikker på at dere har tenkt igjenom hvordan dette kommer til å prege deres hverdag. Lykke til på på ferden :-)

Her i trøndelag siler regnet ned, gjort det hele helgen faktisk, så det blir bare korte turer utendørs for vår del. Må få noen trr ned i jorda før frosten setter inn, og det hlder vi på å motivere oss for nå... Fikk akkurat tlf fra min mor og far som er på hytta, de melder om snø i flere cm på fjellet. og ennå ligger ike hytta vår på mer enn 40 meter over havet du :-(( Det er ikke til å komme fra, vinteren nærmer seg for fullt.

Synd du bor så langt langt unna, for stor bløtekake står klar i kjøleskapet her hos meg i dag :-)

Vrm klem herfra en tidlig søndag morgen...

FO - 2 sa...

Jeg teller ned sammen med deg Marie. :)
Jeg vet at du gleder deg til denne dagen.
Samtidig er det nok litt vemodig kanskje?
Men, aller mest vet jeg at du gleder deg til litt mer frihet.
Dere har virkelig vært bundet, slik som det er akkurat nå.
Tror nok at du klapper kuene litt ekstra nå, de siste dagene, før det blir tid for avreise.
Utmerkelse viser at dere har gjort en god jobb.
Så, snart kan du lene deg tilbake og være stolt av det dere har gjort! Og det er ikke lite.
Bra jobba! :)

Ha en fin søndag på Heimdal.
God klem fra meg.

Anne sa...

Arne kan nok sikkert ergre på seg gråstein :-) mener det nok sikkert ikke vondt Marie.

Randi sa...

Nå ble jeg glad da jeg leste det siste du skrev.."jeg gleder meg"....jeg håper virkelig dere kan få noen timer fri og ønsker av hele mitt hjerte at dere kan få litt ro og kvile. En litt vanlig arbeidsdag, tid til og ta dere igjen og nyte livet....selv om jeg har inntrykk av at dere gjør det.

Syns det var ett vemodig innlegg men du klarer også å formidle at du gleder deg til en ny tid. Og på en gård så må en følge tiden også.
Gleder meg til å følge dere fremover i den nye tiden.

Ønsker dere begge to lykke til.
Varm høstklem fra stormfylt trøndelag

Anonym sa...

Takk for at du tok oss med på denne rundturen. Tipper det blir en vemodig dag når de reiser, selv om det fylles opp på nytt.

GÅRDSLIVBLOGG sa...

Jeg synes dette er vemodig jeg, jeg liker ikke at melkebøndene gir opp. Men det er bra at dere ikke skal ha tomme hus likevel da.
Det viktigste er at det er en avgjørelse dere er komfortable med.

(Industriarbeider var jeg i seks år, jeg sluttet ja, men hadde fritiden betydd alt, så hadde jeg uten tvil fortsatt i industrien...)

Det skal jeg jaggu skrive litt om i bloggen min.

Petunia sa...

Jeg ble så forbannet at jeg sitter og biter meg i fingen for ikke å kommentere i en annen sin blogg....

Grrrr!
Men jeg leste svaret ditt:);)

This Is My Blog - fishing guy sa...

Marie: What cool shots of the cow farm and it looks like they are well taken care of.

Rune Eide sa...

Jeg så en henvisning til ditt innlegg hos Anemone. Jeg forstår deg, men synes det er trist at det skal gå den veien med norsk landbruk.

Jeg er av vestlandsk småbrukerslekt på begge sider og har sett dette så mange ganger før. Jeg håper dere klarer det - dere har i alle fall pågangsmotet!

Lykke til!

Magdalena sa...

hei på deg...
dette var spesielt...
sørgelig på levere dyra fra seg,- men forstod det var ikke til slakt!
Tenker på deg i dag... '
Og så skjønne kalver...
Vokste opp på bondegård, vi hadde NRF kuer til jeg var omtrent 10 år, da ble det storsatsing på sau og høns på gården.
vel , lykke til, klem magny~~~

Anonym sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
Christine sa...

Eg begynte nesten og lura når eg såg innlegget nedtelling. Godt dei ska selgas som livdyr og ikkje havna hos Fatland f.eks.

Eg ane ikkje ka som e forskjell på vanlige melkekyr og dessa nye søte, men eg syns dei vanlige kyrå e finaste eg.

Forstår at der e utrolig mye arbeid med melkekyr og med det og drive gård, besteforeldrene mine drev gård også, men da med sauer.

Håper at du og mannen får litt mer fritid framover, og at dokker vil kosa dokker med dei nye kalvane som e på gården.

Ønske deg ei super helg,og håpe du får slappa av litt.

Ellers tusen takk for tipset med vannliljene, eg bruke photoscape, kan eg retta vannliljene opp med det o mon tro?

Torsdagsklem fra Haugesund.