tirsdag 22. januar 2008

Fram frå gløymselen.

I dag har eg vore på skattejakt på høgeloftet. Mor kom til å snakke om eit gammalt bilete ho hadde lyst å henge på veggen. Det hang på veggen i kammerset før veggen blei tatt bort mellom stovene. Eg hugsar eg syntest det var så fint då eg var lita. I eit gammalt hus som vårt er det litt av kvart som er stua vekk så eg måtte leite ei stund. Eg fann til slutt både det og eit til som eg syntest burde få komme til heider og verdigheit igjen. Nå heng dei på veggen inne hos mor. Bilete av hesten, høna og hanen kjøpte farfar til ei av søstrene til far då ho låg sjuk med blodkreft. Farmor fødte ti barn, tre døydde som barn og to døydde først i tjueåra. Far sa eingong at heile barndommen og ungdommen hans var prega av sorg. Likevel hugsar eg han som ein far med jamt og godt humør. Farmor var også kjend for å vere ei triveleg dame. Både farmor og farfar var døde før eg blei fødd så eg hugsar dei ikkje, men far har fortalt mykje om dei. Dessutan låg kjærleiksbreva dei hadde skrive til kvarandre i ungdommen etter dei, det var så kjekt å lese. Far døydde i -91 åttiein år gammal. Dette er det andre biletet eg har tatt fram, det hang også på veggen då eg var lita jente. Dagane til mor og far var ofte eit slit med gardsarbeid frå morgon til kveld. Det lyser søndagsfred av dette biletet. Er det ikkje fint? Eg vil med det same vise forseglingsstempelet til farfar. Eg prøve å lage eit stempel, men det rauk sånn at eg var redd brannalarmen skulle gå. Eg måtte sløkkje så det blei ikkje helit vellukka.
Dette biletet har eg speglvendt slik at mønsteret kjem til sin rett. Tilslutt vil eg vise mor sitt vakre skap/skatoll. Det er laga av ein lokal møbelsnekkar og det er sikkert minst åtti år gammalt. Glasdøra er messinginnfatta og glasbitane er prismeskorne rundt kantane. Spegelen er også prismeskoren rundt kanten. Det er vakker treskurd på toppen. Det er kjekt med nye ting, men det er viktig å ta vare på det gamle også!
Eg takkar for alle kjekke kommentarane eg har fått på dei siste innlegga mine!

29 kommentarer:

FO - 2 sa...

Flotte og ærverdige skatter dette Marie. :)
Med mange gode minner som følger med. Det tredje bildet med visdomsord på likte jeg veldig godt. Også stempelet da. Flott!
Jeg er enig med deg. Om man har fine, gamle ting, med affeksjonsverdi, så er det viktig å ta vare på det.
Med tanke på fremtidige generasjoner også.

Den ene tanten min er gift i Heidal i Gudbrandsdalen. Hele gården er fylt av gamle møbler og skatter. En fryd å være der. Der har de fortsatt "bestestue". Med pyntehåndklær og Hardangersaum, sydd av tidligere generasjoner. Flotte skap osv.
Noe av det er fredet.

Jeg såg "Dagboken" på NRK sammen med Camilla. Hun er veldig fasinert av "gamle dager".
Ifølge henne er jeg ett klenodium. Hehe. ;)

Håper at du hadde en fin tur til Haugesund og at du fikk handla inn diverse.

Fin kveld til deg.
Klem.

Merete sa...

Så flotte gamle ting du viser :o) Kjekt med slikt som går i arv! Ha ein fin tirsdagskveld!

My little footprints sa...

Hei Marie!
Så mye historie du deler med oss i dag, det er så kjekt å lese om dine minner. Bildene du har funnet fram har en helt spesiell sjarm, virkelige fine! Kan tenke meg det er koselig å ha tatt dem fram igjen. Du viser så mange fine ting i dag, det er godt å ha gamle ting som vekker mange minner!
Ønsker deg en fortsatt fin tirsdagskveld!
Klem fra Beth

Berit T sa...

Så fine bilder!!
De såg jo helt nye ut. Det er så koselig med høner.
Det broderte bilde bar også fint, har aldri sett likt det før.Klart at slike ting må fram i dagen.
Såg hos Ida hat din mor fyller snart året, du må hilse så masse fra meg. Du er så heldig som har mor i nærheten...
Tenk så flotte ting en snekker kan lage, det er ikke snakk om masseproduksjon nei. Virkelig flott!!
Det er så kjekt når du viser sånne ting med historinen bak. Og så flott stempel da. Det skulle jeg gjerne sett at du brukte på julekort til meg en gang!
Ha en fin kveld Marie.

Rune Eide sa...

Koselige gamle ting - verd å ta vare på. "Den som ikke vet hvor han har vært, vet ikke hvor han er og heller ikke hvor han skal".

Jeg har selv et gammelt og meget slitt billedbroderi etter min mormor (sannsynligvis eldre) der det tidstypisk står med gotisk skrift:

Løft i Flok
saa kan I bære
Folket op til
Fremtids Ære!


Det hang på spisestueveggen på småbruket og vil for alltid minne meg om henne.

Anne sa...

Så flott !!

Og som du sier. møbler og ting det ligger en historie bak får en ekstra affeksjonsverdi for oss.

Vi liker dem ikke bare med øye, men også med hjerte <3

Har noen slike ting som betyr ekstra mye for meg jeg også. Som den kommoden i det første innlegget mitt, arvet etter en gammel ugift gammeltante som jeg var så glad i. Ikke hjerte til å male den Aldri. Den skal få ære som den engang var. Mitt første møbel :-)

Bildene må du da finne en plass til. De hønene var jo så fargerike og fine. Gode og kvile øye mot synes nå jeg. Vi skal omgi oss med slike ting.
Selv har jeg veldig mange bilder på veggen, også av familien (driter i at dette er såkalt "ut" :-) Det gir meg en slik ro og deilig følelse og se mennesker jeg er glade i når jeg går rundt i huset. En minnes trivelig ting som har skjedd og fine stunder.
(men har fått komentarer om at dette ikke er noe særlig, DA synes jeg virkelig at folk heller kan la være å si noe, enn at de skal såre andre...)

Og DU!!! I dag har jeg vært litt Nancy Drew... rolig på jobb, ringte 3 veterinærer som ikke kunne hjelpe meg med det hersens farvesynet. Fikk til slutt et tips om å ringe et institutt i Oslo (i hovedstaden må de jo vite det meste, ha ha...) som også driver veterinærutdanning, Fikk atk i en lærer der som også var litt usikker. men han ,mente at drøvtyggere bare så svart hvitt. Skulle forhøre seg på lærerommet om dokumentasjon og forskning på dette.
Litt morsomt også, og lære noen nytt...., i alle fall når det diskuteres ved hver familiesammmenkomst.......som den gangen vi diskuterte om hvite mennesker kan føde svarte barn.... da skulle du vært en flue på veggen. En gynekolog i slekta fikk nesten hjerteinfarkt.

Vel, i dag har vi hatt strålende vær i trøndelag. Sønnen har vært på ski for første gang. Og kom nå hjem rød i kinnene og sliten. Topp!! Nydelig utendørs med nesten fullmåne og greier. Litt tåke, så SÅ trolsk stemning. prøved å ut med fotoapparatet, men du så vanskelig DET var. ikke vellyket i det hele tatt. Månen ble som en liten gul prikk på et ellers sort bilde :-(

Nå ropes det høyt om brødskive her du, så mor må vel ile til...

Klem til deg i kvelden.

Anonym sa...

For ett skattkammer du har. Ting med sjel i...det liker jeg.
Min mor kommer fra en stor gård , hun har ett hus fylt med vakre skap, pynt og skatthold. Jeg kan aldri se meg mett på dem.
Ei krystall krone i messing, med nydelige krystaller hengende ned. Den er fra min tippoldemor, ska jaggu meg se om jeg får tatt ett bildet av den en gang. Den er bare ubeskrivelig.
Selv har jeg ei skuvseng og ei prest seng fra svunne tider...hadde møbler bare kunne talt.


http://blogg.hobbyboden.com/randi/

Brit. (lille meg) sa...

Nostalgiske ting, dette.
Jeg kan også huske slikt stempel fra min barndom. Tror det var bestefaren min som hadde det. Vet ikke hvor det ble av.
Disse visdomsordene er vel verd å ta vare på.Fint at det er blitt gjemt.

God natt!

Anne-Berit sa...

For et nydelig skap,en riktig skatt.Og det samme må sies om de vakre bildene du viser.Nære og kjære ting med gode minner ved seg,virkelig verdt å ta vare på.Takk for at vi fikk se dem.Ønsker deg en fin onsdag:o)

Mummimamma sa...

Å, så masse flott du har funnet frem. Og ekstra flott blir det når det er gode minner knyttet til tingene.
Koselig at du forteller historien om tingene, tingene blir så mye mer levende da.

ChatrinesLiving sa...

Fine skatter! Tenk så fine minner å ha noe fra "fortiden"!
Det stemplet ditt var veldig spesielt, og flott!
Ha en go natt Marie!
Klem fra chatrine:)

irina sa...

Takk for kommentar. Og for rosen....var litt redd for dette innlegget . For hva folk skulle tro:)
Natta

Hulda sa...

Så fint dette innlegget var, Marie. Du forteller alltid så godt og levende at jeg kan se det hele for meg. Likte så godt de to gamle bildene. Det med skrift på ligner et som mormoren min har. Har alltid syntes at det var så fint.

Skapet var jo også helt nydelig! Mamma har en gammel kommode, sikkert på den alderen som skapet her, muligens eldre. Den har bestefaren hennes laget, han var også møbelsnekker.

Må også si at jeg liker så godt at du skriver nynorsk, har alltid likt nynorsk godt, det kunne ingen i klassen min forstå, da vi lærte sidemål i grunnskolen. :) Alltid godt å komme inn her til deg. God natt og sov godt.

Nessa sa...

Beautiful antiques.

Hilsen fra landet sa...

Herlig nostalgisk! Slike lakkstempel pleier jeg å bruke på gråpapiret utenpå julegavene. Synes det blir så nostalgisk og dekorativt

Anonym sa...

Alle de andre har brukt opp de vakre ordan æ ville gi deg, om alt det skjønne du deler med oss. Her i Finnmark ble det meste brent under krigen , så det er ikke mye igjen, min familie hadde gravd noe ned, så på den måten har æ faktisk noen møbler fra ca 1920.
Du er kjempe heldig, husk å "gi" historien videre til dine barn!
Ha en fin dag!

Mita`s hjørne sa...

Jammen var det masse flott du hadde funnet på lofftet... å så morro med minner også knyttet til bildene, på godt og vont...
Stemplet er jo bare så flott da, har ikke noen særlig erfaring med slikke jeg - prøvd det en gang, å da ble det bare kluss... skulle vel hatt noen til å vise/forklart dette - Du burde absolutt bruke ditt...
Skapet var flott...

Ha en koselig kveld og helg...

Emmeline sa...

Du skriver så vakkert Marie, både ettertenksomt og klokt i kommentarfeltet på bloggen min..Men også her hos deg selv. Vakre gamle ting som bærer med seg en historie med mye sjel:) Kjekt å se! Nydelige bilder som hadde en fredelig og god atmosfære, og ikke minst et sånn stempel som er blitt veldig in igjen....
Snakker om at gamle ting kommer til heder og verdighet, men det må jo være utrolig flott når man kan henge slike bilder opp på veggen etter at de har lagt borte i mange år. Det høres ut som en trist historie. Noen familier bærer med seg mye sorg og smerte, og det gjør at vi alle bør være enda mer takknemlige for hvor godt vi har det. ( --sier jeg etter enda et tøyseinnlegg...) Jaja!! Ha en fin dag Marie! Klem

Dans på roser... sa...

Så nydelige ting!
Jeg likte så godt den om når dagens slit og møje er endt..... osv. Kjempefin altså! Staselig stempel også. God tirsdagskveld. =) Klem.

GAWO sa...

Så fine skatter du har. Stempelet likte jeg svært så godt. Tenk den gang da det ble brukt. Den gang da brev ble forseilet. Nå "flyr" det bare ord rundt på SMS og via nettet.

Så du likte månen min, hem,,månene mine :-) (må innrømme at her ble jeg veldig fristet til å fjuske litt. Tenkte jeg skulle terge RuneE med måne/lyktestolpe. Han har en forkjærlighet for lykter vet du sikkert)

Hvordan skal det gå med deg til SW på fredag dersom det bare regner hos deg. Blir ikke mye farger av det. Men det kan bli fine bilder med gråtoner også. Lykke til.

GundaM sa...

Så flotte bilder du har funnet fram, og så fint at du har historien bak de. Nostalgisk.

Disse tingene må du ta vare på og ikke sende ett visst sted, men det vet jeg du ikke gjør Marie!

Travle dager på jobb for tiden, lite blogging og andre ting men jeg trives og da går det bra.

En klem fra kalde trøndelag.
;)

Hilsen Bodil F.T. sa...

Her hadde du mange vakre og verdifulle ting! Det er kjempespennende å leite på loft og i kister etter gamle skatter. Dine skatter var spesielt flotte!

kate sa...

Those are all interesting photographs ... I think the post was about history ... but I'm not sure!!

elin1976 sa...

Å kjære vene Marie.
For et nydelig hestbilde. Dette var noen flotte saker og ting.
Men jeg holder en knapp på hestebildet:O) ME LOVE

Lene sa...

Så nydlige ting du har funnet frem fra glemselen, Marie. Jeg likte spesielt godt det bildet med dansk teks, og freden i hjemmet vendt. Såå skjønt :)

Jeg får helt vondt når jeg tenker på hvor mange slike skatter som er både kastet og brent oppigjennom. Mange som har tenkt at det er helt ute av moten og ubrukelig. Trist. Og enda mer verdifult da, det som er tatt vare på :)

Ha ei riktig god natt, Marie :)

ChatrinesLiving sa...

Heisann!
Så gøy med tapetet og putene da:) Men så skal det jo sies at det er et flott mønster med en masse charme!!!!
En riktig god natt til deg Marie!
Klem:)

FO - 2 sa...

Litt mer fra barnemunn Marie. ;)

Camilla satt så tankefull en dag, så kom det:
"Når jeg er voksen, ja da er jo nå gamle dager da".

Takk for fin historie fra deg også.

God natt, kjære deg. :)

FO - 2 sa...

Fine forandringer her i dag Marie.
Ei flott dame her og. ;)))
Fikk enda bedre inntrykk av hvem du er. Kjekt! :)
Bloggen din er nydelig! :)
Klem fra meg.

MITT FARGERIKE sa...

Fine gamle ting du har, har sjølv tømt huset etter foreldra mine, mor samla på absolutt alt og da meiner eg alt. Eg og mannen satt i fleire dagar og såg gjennom gamle avisutklipp og heile aviser. Vi har eit gammalt hus til som er godt over 250 år, og det er stappa fullt av alt mogleg frå store bilete av Kong Haakon og Dronning Maud, trøorgel, skomakarutstyr, og det er mange andre ting der noko er frå 1800 og ein gong og før det. Pluss alt det som vi ikkje brukar frå nyare tid.

Tenkjer ofte på kva slags arv vi gjev til våre ungar kjøper møblar på salg og IKEA, alle stuer liknar kvarandre. Europris, -Nille og homepartys er der vi kjøper ting som skal gå i arv til våre ungar og dei neste generasjonar.

Vil ønske deg ein fin dag, eg skal bruke mesteparten av den på syrommet.