tirsdag 31. august 2010

Flora langs fjellvegen.

Det er ikkje berre utsikta som er verd å få med seg på fjelltur. Lyngen står i full flor i desse dagar. Purpurlyng er ei kystplante som høyrer til i lyngheiane på vestlandet. Han veks berre mellom Jæren og Ålesund og heilt ute mot kysten der det sjeldan er vinterfrost. Purpurlyngen veks tuevis i tørre skråningar og vil ha høg luftfuktigheit.
Røsslyngen dominerer i kystlyngheia og han dekker store område. Det veks også mange ulike blomar langs vegen. Den aller vakraste er blåklokke. Blåklokke har vore favoritt-villblomen min så lenge eg kan hugse. Geitrams er for det meste avblømd og frø-fallskjermane sviv som snøfnugg rundt i haustlufta. Haustfargane har så smått begynt å vise seg. Tistelblomane står mjuke og vakre i sterk kontrast til resten av planta. Gullris høyrer til korgplantefamilien. Ryllik er svært vanleg her. Blåknapp og rødknapp er i slekt og høyrer begge til Kardeborrefamilien. Det var ikkje blåbær å finne, berre lyngen som har tatt haustdrakten på. Blokkebær var det eindel av, men dei freista ikkje. Norsk asal med umodne bær. Rogn og rødhyll står i desse dagar med masse raude bær. Nyper frå villroser. Legg merke til desse fantastisk vakre tornene! (Dette er ikkje same rosebusken som nypene er henta frå.) Bregner og mose i skjønn forening. Eit vakkert teppe av bjørnemose. Reinlavarten kvitkrull.
August er den mykeste myke jeg kjenner,
den skjelvende streng mellom sommer og høst
denne dugg av avskjed i mine hender.
E Skjæråsen

15 kommentarer:

Birgitta sa...

Hej! Vad trevligt att få följa med dej på tur med vackra blommor i så fina höstliga färger. Turen upp på fjället gillade jag också. Vildfåren är det sådana som går ute året om och verkligen är vilda.
Hösten kommer här också nu med kyliga nätter, bara ett par plusgrader.
Kramisar Birgitta

sigrid sa...

Så nydeleg å få detaljane frå turen også..
Og diktet, virkeleg vakkert :-)

God natt Marie!

gunknitter sa...

Så nydelig august-innlegg ! Du er så flink ! Herlige bilder, virkelig vakker er det !

Ha ein like fin september !

Hjertebank sa...

Nydelige bilder. Likte særlig godt bildene av lyngen. Tenk at det snart er høst!

Anna sa...

Marie, another beautiful collection. Love the purple flowers the most, I guess because we don't have many now, more yellows. Anna :)

Ruth B. sa...

Så mykje fint du viser frå fjellturen.
Det hadde vore morro å gått der ein dag, og selvfølgeleg vil eg ha deg med....
Ha ein fin dag.

Jorunns hage og hobby sa...

Nydelig!
Jeg elsker høsten med de varme farger.
Purpurlyngen ser jeg kanskje ikke i Nesbyen, men hans slektninger. Gleder meg til en høsttur dit.
Ha en fin uke!:)

Tullik sa...

Så fine bilder du viser fram. Kjenner igjen villfloraen. Det samme veks her eg bur. No fekk eg veldig lyst å gå tur !! Ha ein fin dag.

Hilsen Bodil F.T. sa...

Hausten kan være svært vakker,og du har klart å fange det skjønne med kameraet ditt, Marie!

Vform sa...

Så vackra blommor längs fjällvägen din!
Tack för att du visade oss de fina bilderna :)
Skön dag!
Kram

Ellada sa...

Beautiful series of pictures, bravo.

Viola sa...

Hei. Så mange flotte bilder du har lagt inn her! Lyng, blåklokke og geitrams er også mine yndlinger, blant annet! :) Vakkert dikt, det er jo sant det som sies der! :)

mimmi-leone sa...

Så maange nydlige bilder!

Ønsker deg en herlig helg!

Hilsen fra mimmi-leone

Sylke sa...

Det merkes at høsten er på vei. Så fine blomsterbilder du har tatt igjen. Og rosetornene er spennende. Jeg har selv latt meg friste til å ta bilder av rosetornene i hagen tidligere :)

Jeg ønsker deg en fin helg. Klem fra Sylke

Ida sa...

Flotte visuelle "smakebiter" fra naturen rundt deg, slik den fremstår i disse dager. Du formidler det hele på en fremragende måte, min venn! :)