søndag 2. mai 2010

Hagefilosofi.

Etter at eg optimistisk starta med hagen for nokre år sidan har hagefilosofien min stadig vore i endring. Det har vore viktig for meg å tilpasse hagen til naturen rundt og eg såg for meg ein romantisk bestemorshage full av "gammeldagse" stauder. Når eg er ute og ser over det eg har ser det meir ut som om filosofien er "tilfeldig samansett fargerikt fellesskap", hehe. Det er så mange hensyn å ta; først og fremst må planta trivast, dernest må ho ikkje vere sneglefavoritt, ho må ikkje vere for invaderande og overta plassen andre skulle ha, ho må tåle vind og væte(og helst tørkeperiodar også) og dei må ha det eg er ute etter på hagesentra rundt om her eg bur.
Torsdag hadde eg ærend i Haugesund og tok også turen innom BoGrønt der dei i desse dagar har eit stort utval i stauder. Hadde det ikkje vore for at det kostar pengar kunne eg gått berserk her! Noko av det som fekk bli med meg heim var takløk og sedum som eg har planta i den minste sinkbalgen. Dei to små piggsvina har lege i "vinterdvale" i kjellaren, men er nå ute i vårsola :) Dette bedet som har vore fylt av løvemunn dei siste somrane har nå fått stauder i staden. Her her eg planta akssøyleblom(rosa og kvite). Desse veks naturleg på prærien i Nord Amerika og kan vel neppe kallast "bestemorshagestaude", men sidan bestefar var i Amerika i ungdommen er blomen innkludert i det fargerike felleskapet mitt, hehe. Forglemmegeisøster og kattemynte er gamle stauder som har naturleg plass hos meg. Eg har også planta teppesmelle, det veks ulike variantar av teppesmelle i kvarei veggrøft rundt meg her så denne kjem under katogorien "naturen inn i hagen". Forglemmegeisøster er nostalgisk og vakker. Det som veks rundt stubben her kjem vel helst under katogorien "sop i hop". Desse påskeliljene som "snur ryggen til" nordavinden og strekker seg mot sola har vore i hagen sidan farmor stelte her så dei høyrer iallefall til i ein bestemorshage :) Gauksyre er også eit døme på "naturen inn i hagen"-teorien min. I dei siste åra har eg planta ulike narsisser rundt om. Dei lyser opp medan staudene berre såvidt kikkar opp over jordskorpa. Takk for alle god betring meldingar :) Etter ei veke med plager frå lett murring til sterke smerter har eg frå onsdag av vore "back in business" :)
GOD SØNDAG :)

19 kommentarer:

anne - moseplassen sa...

Deilige glimt fra hagen din :)

Hager som har levd litt har gjerne gått gjennom noen faser og fått en litt eklektisk miks planter og bedd. Noe jeg som oftest synes er mye finere enn strengt designa hager. Begge deler kan være fint, men hageeierens glede og engasjement gir hagen en ekstra dimensjon.

sigrid sa...

Så godt at du er tilbake... :-)
Herleg å sjå alt som blømer..

Er kome lenger hjå deg enn her,
blir vel her også..

Ha ein kjekk søndag!

Hilsen Bodil F.T. sa...

Du har en flott hage, kjekt å se bilder. Min hage er også et fargerikt fellesskap og rot i hop, og den er ikke så vakker som din, men jeg koser meg med den når temperaturen lokker meg ut. Jeg elsker å se at det vokser og gror, og er tullete etter avleggeren ;)

Gamleheksa sa...

Så bra at formen er bedre. Da er det godt å komme seg ut og glede seg over det som vokser.

Malys krok sa...

Du har en fin hage, og bra er det at du nå er bedre, slik at du kan få være ute og arbeide i den. Det høres ut til at du vet akkurat hva som passer hos deg! At planen er blitt forandret etterhvert er helt sikkert ikke noe negativt! Det kan det ikke være, for når en ser resultatet er det helt flott! Ønsker deg en fin søndagskveld! -Margit-

Ruth B. sa...

fint å høyra at du føler deg bedre.

Du har ein fin hage du Marie. Eg er sikker på at dei nye plantene vert ein del av det fargerike fellesskapet....

Eg gler meg til vi får gang på vår hage. Konsulenten har vore å kikka, men lite har skjedd ettter det.

Ha ein fin kveld.

Anne sa...

Skal si Marie du har kommet godt i gang med våren ute :-) det blomstre til og meg på dine trakter jo. MYE mer en hva det gjør her i alle fall. Ikke fått raket plena engang ennå vi, for her var den jammen helt hvit igjen når jeg våknet idag tidlig. Kaldt er det også, bare få grader, ja det er nesten så man undrer på om vinterdekka ikke bør på igjen desverre :-(

Men det kommer da vel til oss også, det er bare det at når været først slår til skjer det med sån fart at en ikke rekker helt følge med om du forstår.

Ellers alt på stell i Trøndelagen, lite nytt bortsett fra datoen, men det er da vel på en måte bra også.

God ukestart til deg Marie, også håper jeg da du har kommet deg litt i form igjen-

Anneklem

Hjertebank sa...

Så flott å se alle blomstene i hagen din. Fint med levende hager.
Ser at det har kommet lengre hos deg. Her har det snødd igjen nå.
(Skal til Jæren til helga, og håper å oppleve skikkelig vår der)

Marit -Tusenfryd sa...

Hagefilosofi er en ting, men hage er noe helt annet:)
Jeg synes du har masse flott i hagen din og at du gleder deg over det som vokser og gror er det viktigste uansett filosofi eller ikke.

Bra du føler deg bedre Marie!

Jorunns hage og hobby sa...

HEI!:)
Så godt du er i gang med din vårhage!
Fantastisk å kunne forme sin hage; etter eget ønske og smak.
Kanskje kan den speile oss selv.
Jeg gleder meg til å se hva som kommer av alt det nye jeg plantet sist høst!
Ha en fin uke!

Turid sa...

Du har også i år en helt vidunderlig hage, blir veldig inspirert....men du skjønner æ har ikke en grønn finger , engang....Liker alt du har ..tenker , tenker å ønsker...
Ha en flott og fin hage vår!

Ninni sa...

Her var det mange nydelige vårblomster! Du har så mye fint i haven din, bl.a var sinkbaljen var helt skjønn :) Jeg tror helt sikkert at du har en typisk Heimdalstil, jeg ;) Her er det også litt hummer og kanari, sånn blir det når man vil ha ALT! Jeg blåser i trender og stiler, dette er MIN have, mitt fingeravtrykk.

Hagen i Grubba sa...

Jeg er blitt veldig glad i forglemmegeisøster og kattemynte de siste årene. Og i fjor fikk jeg øynene skikkelig opp for takløk og sedum. Flotte bilder!

Anonym sa...

Hei.Kjempe nydelige bilder.Er ikke så fint hær på Nordvestlandet.Det snør og snør.Nå må våren komme.Ha en riktig fin uke.Klem fra Bodil....

Sylke sa...

Så fint det er i hagen din! Flott med plantene i sinkbaljen!

Hyggelig at du blir med på min give away, og at du følger meg! Har også lagt meg til som følger hos deg :)

Ha en fin uke! Klem, Sylke

Lokki sa...

For et eldorado av skjønne bilder !!
SÅ mye fint du har i hagen din!!
Sinkbalja, jeg elsker slike, også piggsvina - nei makaløst så kost!!
Et vårlig vakkert innlegg ❀❀❀
Så godt å høre du er bedre, nyresten er sannelig ikke småsaker, er sabla vondt har jeg latt meg få høre!
Tapper er du tøffe bloggvenn!!
Riktig god bedring videre!
Ønsker deg en strålende fin uke :))
Klem Lokki

Birgitta sa...

Vad roligt att få kika runt lite i din trädgård och se vad fint det grönskar och blommar hos dej.
Ha det gott.
Kram Birgitta

eba sa...

Hagen din er så nydeleg! Artig å lese om hagefilosofien... hos meg aner eg ikkje kva som er filosofien bak, sidan vi "arva" ein ferdig hage, men at den er (var...?) veldig fin, veit eg. ;) Får følge litt med hos deg, så lærer kanskje også eg litt om hagestell..........
Ha ei fin veke!

Viola sa...

Hagen gjenspeiler personligheten til eieren, og da er det jo det du er, allsidig og fargerik :) Nydelige bilder du har satt inn her, og For-glem-meg-ei husker jeg som barn, og jeg blir alltid så glad når jeg ser den! Ha en fin dag, godt du har kommet deg og smertene har sluppet taket! Klem :)